Guldensporencollege produceert gezichtsbescherming voor zorgsector

Het zijn creatieve tijden voor groepsfoto's. De social distancing is een werksituatie die niet altijd even gemakkelijk is. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het is een slagzin die de laatste weken wel vaker naar voor kwam tijdens de coronacrisis: Hoe kan ik onze medemens het beste helpen? In veel gevallen is dat door gewoon in uw kot te blijven, maar de economie moet blijven draaien en ook de zorginstellingen kunnen niet zomaar het werk stilleggen.

Om een tekort aan materiaal tot het minimum te beperken start nu ook het Guldensporencollege, afdeling Engineering met de productie van plexigezichtsbeschermingen. “De Kortrijkse zorginstellingen en triagecentra hebben immers een grote nood aan dergelijk beschermingsmateriaal. Vrijwillige leerkrachten en verantwoordelijken steken maandag de handen uit de mouwen. Met onze moderne lasercutter zullen de plexivellen op maat gelaserd worden”, aldus Geert Devolder (58, Harelbeke), afdelingscoördinator.

De Kortrijkse school is niet de eerste die ermee aan de slag ging. Eerder al startte het VTI Deinze met de productie op vraag van een ziekenhuis uit hun buurt. “Ik heb op onze beurt contact opgenomen met AZ Groeninge of we ergens konden bijspringen maar toen was er nog geen tekort. Vorige week kwam de vraag echter vanuit het crisiscentrum van Stad Kortrijk of we gezichtsmaskers konden maken voor de zorgsector. Blijkbaar zouden ze tegen het einde van deze week zonder voorraad vallen”, weet Geert Devolder.

Op die vraag starten vandaag een aantal leerkrachten en afdelingsverantwoordelijken met de productie ervan. Ook leerlingen en oud-leerlingen hebben zich al spontaan aangeboden om te komen helpen. “Het vinden van vrijwilligers was zeker geen probleem. Het is echt duidelijk hoe groot de solidariteit onderling is en hoe goed iedereen wil helpen om deze crisis het hoofd te bieden. Nadat het bericht op sociale media kwam, stond mijn gsm geen minuut stil”, aldus Geert.

Van heinde en verre

“Ik kreeg zelfs een telefoon vanuit Zonnebeke van iemand die wilde komen helpen. Andere mensen smeekten om te mogen komen helpen”, zegt een duidelijk een geëmotioneerde Geert.

Het Guldensporencollege Engineering hoopt in totaal een 500-tal maskers of meer te kunnen maken. “Het is onze ambitie om er meer te maken, maar alles hangt af van de materialen die we kunnen vinden. Het is belangrijk dat we aan voldoende plexi geraken.”

Door de coronacrisis is het plexi zo goed als overal uitverkocht. Toch kwam er een lichtpunt in de zoektocht van Geert. “Na een dag rondbellen ben ik uiteindelijk bij Plexi Works terechtgekomen. Het Kortrijkse bedrijf had nog plexi op voorraad die ze aan ons konden leveren.”

Guldensporencollege produceert gezichtsbescherming voor zorgsector
© TV

Dat het productieproces niet van een leien dakje zal kunnen lopen is alvast duidelijk. Bij de productie van maskers is het namelijk van hoog belang dat deze mooi kunnen aansluiten op het gezicht.

Door de dikte van de plaat zal het geen sinecure zijn om het masker mooi te laten aansluiten op het gezicht. We vrezen dat we met een moule zullen moeten werken om alles mooi in vorm te krijgen en dat kan wel wat vertraging van de werkzaamheden opleveren. We starten echter eerst met de PET uit te snijden met onze hoogwaardige lasercutter en van daaruit zullen we zien wat we verder moeten doen”, besluit Geert Devolder.

Meer dan maskers alleen

Het is geen geheim dat 3D-printers een meerwaarde spelen anno vandaag. In heel wat landen printen particulieren en bedrijven dan ook hulpmiddelen voor beademingstoestellen. “Vanuit het crisiscentrum kwam er al een melding dat er een tekort zal zijn aan hulpmiddelen voor beademing. Dit is echter nog niet concreet en het is nog even wachten op juiste informatie daarover”, aldus nog Geert, die in het dagelijkse leven de coördinatie van de technische afdelingen en de verantwoordelijkheid voor de pedagogische ICT op zich neemt bij het Guldensporencollege.

Stad ontvangt eerste plexi-maskers

Stad Kortrijk mocht vandaag al de eerste plexi-maskers ontvangen die vervaardigd zijn door het Guldensporencollege Engineering. In eerste instantie zullen de mondmaskers gebruikt worden op de plaatsen waar de nood het hoogste is. De Kortrijkse zorginstellingen en triagecentra hebben nood aan degelijk beschermingsmateriaal. Ook in de containerparken, die vanaf vandaag terug open gaan, zullen de maskers beschikbaar worden gesteld.

Maatschappelijk engagement

Barbara Heyde, directeur Guldensporencollege Engineering: “Als school voor nijverheidstechnisch onderwijs zijn we sterk in uitvoering. We zijn onmiddellijk ingegaan op de vraag van Stad Kortrijk. Meer dan ooit zijn creativiteit en flexibiliteit belangrijk. We zetten hier graag onze expertise voor in. We vinden het vanzelfsprekend dat we ons maatschappelijk engagement nu inzetten om te helpen.”

Maakindustrie

Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs en Personeel: “In deze tijden staan we allen voor een serieuze uitdaging. We kunnen deze omvormen tot een opportuniteit door samen te werken en de expertise die onze stad rijk is samen te laten komen. Ik ben blij dat we in VTI Kortrijk zo snel een partner hebben gevonden. Onze stad ademt maakindustrie en dat wordt hier nog eens in de verf gezet. Het is voor mij uitermate belangrijk dat we ons personeel, dat dagelijks in de frontlinie staat, het nodige beschermingsmateriaal kunnen bieden.”

Guldensporencollege Engineering lanceert tot slot nog een oproep naar extra materiaal om aan de productie te kunnen voldoen. Wie hen kan helpen met kristalheldere PET-folie van 150 of 600 micron, mag contact opnemen met de directie van de school op 056 21 23 01.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier