https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Guldensporencollege Engineering opende vernieuwde werkplaatsen

Burgemeester Ruth Vandenberghe en directeur Koen Quagebeur mochten het gouden lint doorknippen. © (Foto KDS)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zaterdag werden de volledig vernieuwde werkplaatsen van Guldensporencollege campus Enginering officieel ingehuldigd. De totale kostprijs van de renovatie bedraagt 4,5 miljoen euro.

Wat ooit begon als een eenvoudig schooltje in de Vlamingstraat in Kortrijk met 98 dag-leerlingen en 6 leraren, werd later VTI, het Vrij Technisch Instituut, aan de Oudenaardesteenweg in Kortrijk. “Men noemde het toen al ‘de vakschoole’’, weet huidig directeur Koen Quagebeur, die team vormt met directeurs Melissa Vlietinck en Inge Gorré. 1945 bracht een explosie van het aantal leerlingen: 1.244 jongens volgden toen de daglessen. Vanaf 1953 kwamen er x-aantal richtingen bij: hout, mechanica en elektriciteit, in 1966 beroepsonderwijs en in 1987 industriële informatica. In 2018 werd VTI Kortrijk Guldensporencollege campus Engineering. Ook de campus Harelbeke en Gullegem maakten deel uit van de fusie met Guldensporencollege.

We blijven investeren in gebouwen en opleiding

Renovatie na 50 jaar

Wie 50 jaar geleden in VTI Kortrijk de lessen volgde zou nu raar opkijken: de werkplaatsen die 50 jaar dezelfde donkere desolate indruk gaven zijn nu lichtrijke, moderne en open werkplaatsen. “Waar vroeger elke afdeling zijn eigen locatie had wordt nu praktijk en theorie samen gegeven in de werkplaatsen. De reden voor die verhuisbeweging is de modernisering van het onderwijs met daaraan gekoppeld de nieuwe leerplannen. Een groepering van het studiegebied hout-bouw-schilderen en mechanica–elektriciteit drong zich op”, zegt directeur Quagebeur. “Veel leerlingen zien het principe van STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics): wetenschap, technologie, engineering en wiskunde samen, als een vak waar alles door elkaar kan gebruikt worden, ze hebben snel de samenhang gezien.”

De afdelingen garage, carrosserie, sanitair/centrale verwarming, hout, metaal, lassen, schilderen/decoratie, bouw en elektriciteit werden vernieuwd. Ook voor engineering werd een spiksplinternieuwe ruimte voorzien en daarnaast werd ook de sporthal volledig vernieuwd. “De reden van de renovatie was naast de nieuwe moderne leerplannen ook het feit dat het moderniseren van de elektrische installatie zich opdrong net als het voorzien van gescheiden riolering, het isoleren van de daken en het herbekijken van warmterecuperatie. Ook de vloeren werden mee aangepakt. We blijven investeren in gebouwen en opleiding.”

Een energiebesparing van 75.000 euro per jaar

Het architectenbureau Sileghem en Partners en het studiebureau Tech3 zorgden voor de ontwerpen. Door de daken te isoleren kon warmte gerecupereerd worden. De CV-ketels worden zowel voor lesgebruik ingezet als voor het verwarmen van de werkplaatsen. Dit heeft als voordeel dat de warmte opgewekt door de ketels tijdens de lessen eveneens als nuttige warmte kan gebruikt worden voor de verwarming van de rest van het gebouw. Door al die ingrepen slaagde men erin om een energiebesparing van 75.000 euro op jaarbasis te realiseren. Er was vooral aandacht voor open en flexibele ruimtes, de donkere werkplaatsen werden door het aanbrengen van lichtstraten uiteindelijke aangename open ruimtes.” De totale kostprijs van de renovatie bedraagt 4,5 miljoen euro waarvan een groot gedeelte gesubsidieerd door het Agentschap voor Infrastructuur Onderwijs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.