https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Groen licht voor bouwwerken aan Capucienenschool in Ieper: “Onze school is volop in beweging”

Directeur Stijn Dujardin op de speelplaats van de vestiging aan de Capucienenstraat: “De vernieuwingen zijn meer dan noodzakelijk.” (foto EG)
Directeur Stijn Dujardin op de speelplaats van de vestiging aan de Capucienenstraat: “De vernieuwingen zijn meer dan noodzakelijk.” (foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

In de Ieperse Capucienenschool nemen ze hun jaarthema wel héél serieus: ‘Samen bouwen aan een steengoed jaar’ krijgt er op de valreep nog een extra betekenis. Na vijftien jaar wachten, kunnen de geplande renovatie- en bouwwerken in de vestiging Capucienenstraat binnenkort echt van start gaan.

De Capucienenschool, de grootste basisschool van Ieper, heeft momenteel 511 leerlingen, waarvan er 239 in de vestiging Capucienenstraat zitten. Nu kreeg de school groen licht voor de bouw van nieuwe klassen, polyvalente eetzaal, fietsenstalling, leraarskamer en vluchtweg in de vestiging langs de Crescendostraat. Er zijn ook plannen voor nieuwe klassen en een eerste turnzaal op de andere vestiging in de Nachtegaallaan.

“De eerste schetsen voor dit project werden in januari 2006 al ingediend bij AGION ( Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs van de Vlaamse Overheid, red .). Daar kwam het op de wachtlijst te staan”, vertelt directeur Stijn Dujardin. “In 2019 viel de verlossende brief in de bus: de middelen voor de bouw van extra klaslokalen en de verdere aanpak van de eetzaal werden vrijgegeven. Niet onbelangrijk aangezien de subsidie 70 procent bedraagt van het goedgekeurde bedrag. In de voorbije twee jaar werd achter de schermen dan ook volop gewerkt aan de actualisatie van het dossier. Vijftien jaar na de eerste schetsen dienden we de vernieuwde plannen en de bouwaanvraag in. Na het nodige openbaar onderzoek kregen we groen licht vanuit het Ieperse stadsbestuur. De laatste rechte lijn richting eerste spadesteek is ingezet.”

Totaalaanpak

“Door de zolder van het gebouw achteraan de speelplaats op te trekken, kunnen daar twee grote klaslokalen gebouwd worden. Er komt een gloednieuwe eetzaal die ook als polyvalente bewegingszaal en kinderopvang gebruikt zal worden. Aan de nieuwe eetzaal komt ook een extra blok kleutersanitair. In het voorgebouw, de oorspronkelijke Mariaschool of de meisjesschool waarmee alles ooit begon, worden de ruimtes op het gelijkvloers en op de verdiepingen volledig ontmanteld. De binnenmuren worden uitgebroken om telkens een zo groot mogelijke ruimte te creëren.”

“We zetten alles op alles om in januari 2022 effectief te starten met de werken aan de achterkant van ons domein. De toekomstige vluchtweg wordt eerst aangelegd aangezien dit meteen ook de werftoegang wordt voor de eerste fase van de werken. Tijdens de zomervakantie staan de nodige speelplaatswerken gepland. We maken van de gelegenheid gebruik om een aantal rioleringswerken te doen en zo voor gescheiden afvoer van afvalwater en regenwater te zorgen. Op 1 september 2022 zouden alle klasgroepen op hun definitieve plekje moeten kunnen starten en kan fase 2 aanvatten. Tijdens deze werken aan het voorgebouw en de refters, zal de toegang naar de school tijdelijk via de vluchtweg vanuit de Crescendostraat verlopen.”

Andere vestiging

“Ondertussen worden ook volop plannen getekend voor bouwwerken in de andere vestiging in de Nachtegaallaan. Ook daar is de capaciteit van onze gebouwen onvoldoende. De huidige schoolinfrastructuur bestaat dan ook al deels uit containerbouw. Containers die er al langer staan dan ooit de bedoeling was.”

“Zo blijft de Capucienenschool steeds verder in beweging en ontwikkeling. Tegen de start van het volgende schooljaar zouden de aanbestedingen uitgeschreven moeten worden. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 1,2 miljoen euro waarvan 70 procent gesubsidieerd wordt door de Vlaamse Overheid. De resterende 30 procent wordt gefinancierd door de school. Na de plaatsing van de nieuwe peuterklas en een eerste eetzaal in de voorbije jaren, alweer een stevige verdere investering vanuit de CDI-groep”, besluit Stijn Dujardin.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.