GO! en katholiek onderwijs sluiten ook kleuterscholen volgende week, OVSG pleit voor redelijke oplossingen

Ook de kleuters moeten volgende week niet naar school.© BELGA/ANTHONY DEHEZ
Ook de kleuters moeten volgende week niet naar school.© BELGA/ANTHONY DEHEZ
Bron: Belga

GO! heeft, in overleg met zijn scholengroepen, beslist om al zijn kleuterscholen volgende week te sluiten. Er wordt wel, eventueel in samenwerking met partners zoals de lokale besturen, noodopvang georganiseerd. Dat laat het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap donderdagavond weten.

De beslissing is genomen “wegens de vele vragen naar duidelijkheid en vooral vanuit de grote bezorgdheid om zijn personeel”.

Voor leraren betekent dit geen extra week vakantie, klinkt het. “Zij benutten de komende week om te werken aan remediëringsplannen, om didactisch materiaal uit te werken en om de lesweken na de paasvakantie voor te bereiden.”

Katholiek onderwijs

De raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert zijn kleuter- en basisscholen om volgende week ook de lessen in het kleuteronderwijs te schorsen, en zo kwaliteitsvol mogelijke opvang te organiseren voor leerlingen in het basisonderwijs die niet thuis kunnen worden opgevangen. Dat zegt KOV donderdagavond in een persbericht.

“We worden geconfronteerd met een lawine van vragen, twijfels en frustraties. Scholen maken eigen keuzes, maar verwachten wel duidelijk advies”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Opvang organiseren

“Na overleg met onze schooldirecteurs adviseren we onze basisscholen om ook de lessen in het kleuteronderwijs te schorsen, maar tegelijk zo goed mogelijk opvang te organiseren uit solidariteit met de rest van de samenleving. Die beslissing nemen we met de grootste zorg voor onze leerlingen, onze personeelsleden en ook de ouders die met moeilijke omstandigheden worden geconfronteerd.”

Ondertussen gaven heel wat secundaire scholen al aan dat ze bereid zijn volgende week digitale ondersteunende activiteiten te organiseren. Dat zijn geen lessen; leerlingen kunnen er dus vrijwillig van gebruikmaken, luidt het nog.

Ook de Franse Gemeenschap heeft beslist om al het onderwijs te sluiten, met inbegrip van het kleuteronderwijs.

Reactie OVSG

OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, doet “een warme oproep om voor zover het mogelijk is toch het kleuteronderwijs open te houden, in te zetten op kwetsbare kleuters en de druk bij jonge ouders enigszins te verminderen.” Dat laat de onderwijsvereniging donderdagavond weten.

“De beslissingen van de laatste dagen in het onderwijs brachten veel stress en emoties teweeg en dat is begrijpelijk. We hebben begrip voor gemeentescholen die door hun lokale context of een groot aantal besmettingen hun kleuterschool moeten sluiten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Maar als OVSG doen we een warme oproep om voor zover het mogelijk is toch het kleuteronderwijs open te houden, in te zetten op kwetsbare kleuters en de druk bij jonge ouders enigszins te verminderen. Het gaat niet alleen over al dan niet de school openhouden, maar ook over schouder aan schouder onze verantwoordelijkheid opnemen om de ziekte terug te dringen die veel leed berokkent.”

Maatschappelijke rol

“We vragen aan onze schoolbesturen, directies, personeel, ouders en kinderen om samen tot redelijke oplossingen te komen. Als stedelijk en gemeentelijk onderwijs willen we onze brede maatschappelijke rol opnemen. Daarom vragen we om open te staan voor die kinderen en ouders die ondanks al hun inspanningen geen opvang kunnen organiseren zowel in het kleuter- als het lager onderwijs. Als iedereen zijn steentje bijdraagt zal deze week snel voorbij zijn en kan iedereen in paasvakantie gaan in de hoop dat we na de vakantie de schoolpoorten voor iedereen kunnen openzetten”, zegt algemeen directeur Patriek Delbaere.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.