GO! Atheneum Calmeyn De Panne legt grote bloemenweide aan

Leerlingen van de eerste graad in actie bij het aanleggen van de bloemenweide.© MYRIAM VAN DEN PUTTE
Leerlingen van de eerste graad in actie bij het aanleggen van de bloemenweide.© MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

GO! Atheneum Calmeyn in De Panne denkt niet alleen duurzaam maar handelt er ook naar! In het kader van de lessen duurzaamheid werkten de leerlingen van de eerste en derde graad buiten aan de verfraaiing van het domein. Ze staken de handen uit de mouwen om een grote bloemenweide van 200 m² aan te leggen.

Directeur Ine Lievens: “Vorige week gingen alle leerlingen enthousiast aan de slag. Naast de speelplaats en de ‘chill-weide’ werd een bloemenweide aangelegd van ongeveer 200 m². Er werden ook enkele fruitbomen en inheemse bomen aangeplant. Op deze manier zorgt de school voor de biodiversiteit. Zo krijgen onze leerlingen in deze moeilijke tijden toch wat ademruimte in de zon.”

Duurzaam handelen en leven

Eerder dit jaar deden de leerlingen in de lessen aardrijkskunde en niet-confessionele zedenleer – maar ook over de vakken heen – theoretische kennis op en maakten ze kennis met concepten over het belang van duurzaam handelen en leven.

“Dit is belangrijk in het kader van de milieu- en klimaatproblematiek”, aldus directeur Lievens. “Dit project rond de speelplaats wordt de komende maanden en jaren verder uitgerold. Het maakt de recreatieruimte voor de leerlingen aangenamer en nog groener.”

GO! atheneum Calmeyn schreef zich dit jaar ook in voor de projecten ‘The Biggest Tree Plant’ (www.grootsteboomplantactie.be en #samenvoorbiodiversiteit https://samenvoorbiodiversiteit.be/) en ‘Curieuzeneuzen in de tuin’ (www.curieuzeneuzen.be/waar-we-meten/tuin/). De school is al een hele tijd een ‘MOS’-school (Milieuzorg Op School).

Veel aandacht voor duurzaamheid

In elke afdeling van de school/deelschool gaat veel aandacht naar duurzaamheid. De houtafdeling zorgt voor milieuverantwoorde aankopen van haar grondstoffen. Voor bepaalde toepassingen koopt de school ‘Thermowood’ aan in de plaats van exotische en schaarse tropische boomsoorten. Bij dit thermowood-procedé wordt een klassiekere houtsoort zo behandeld dat het hout resistente eigenschappen verkrijgt tegenover bijvoorbeeld vocht.

Dit project rond de speelplaats wordt de komende maanden en jaren verder uitgerold

De hotelafdeling maakt gebruik van ‘Swill’-containers van ‘Renewi’ voor het restafval. Daarmee wordt volledige recyclage tot compost gegarandeerd. De gebruikte vetten worden opgehaald door de ‘Lipa family’ voor recyclage. Voor de afhaaldienst ‘Food Delivery’ ging de school op zoek naar verpakkingen met een zo klein mogelijke ecologische impact. Bij het afhalen nemen de klanten de bestelling mee in eigen herbruikbare bakken of zakken.

Maatregelen om ‘groener’ te worden

In de sporthal werd een nieuw verwarmingssysteem met een veel hoger rendement geïnstalleerd en werden er de afgelopen maanden enkele gloednieuwe schuiframen geplaatst.

“De school tracht in haar geheel maatregelen te nemen om ‘groener’ te worden”, besluit directeur Lievens. “De school maakt enkel gebruik van onderhoudsproducten zonder nodeloze plastic. Er wordt zo veel mogelijk digitaal gewerkt en we gebruiken minder papier en minder energie dan voorheen. Over de gehele lengte van het dak van de school liggen al jaren zonnepanelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.