Ginsteschool blijft waken over kleinschaligheid: Straks een leerlingenstop?

Nieuwkomers Julie Van Praet en Cassandra Van de Steene in de pas geverfde klaslokalen. (foto CLY)
Redactie KW

Kleinschaligheid is de grote troef van de buurtschool op de Ginste. Die komt wat onder druk te staan, en de directrice sluit een leerlingenstop niet uit. Maar er is ook goed nieuws: de school is grondig opgefrist en er beginnen nieuwe jonge krachten.

“Als kleine buurtschool is het vanzelfsprekend dat we ieder schooljaar opnieuw uitkijken naar het aantal leerlingen, wat heel belangrijk is voor het behoud van ons personeel”, zegt directrice Lieve Mallisse. “Die cijfers zien er heel belovend uit. Het ziet er zelfs naar uit dat we onze kleuterafdeling moeten uitbreiden. Heel wat nieuwe peuters zijn ingeschreven, maar we hopen toch bij één klas per jaar te kunnen blijven. Wij gaan tot hoogstens 25 kinderen per klas, maar liever hadden we dat op 20 gezien.”

“Ik heb echt geen verklaring voor die gevoelige stijging. Wat de toekomst betreft: er volgt zeker nog een nieuwe stijging, want er komt een vrij grote verkaveling bij in de Molstenstraat, wat heel wat jonge gezinnen zal aantrekken. In dat geval is de kans niet ondenkbaar dat er een leerlingenstop komt. We blijven waken over de kleinschaligheid. We zitten nu op een totaal van 170 leerlingen, omkaderd door zestien leerkrachten.”

We hebben er al heel wat peuters bij en de nieuwe verkaveling zal jonge gezinnen aantrekken

“Inspelend op de klimaatveranderingen, hebben we gezorgd voor wat infrastructuuraanpassingen”, zegt de directrice. “Zo werd een bijkomend afdak geïnstalleerd, wat meer speelruimte buiten oplevert. Alle klassen van de bovenbouw (van derde tot zesde leerjaar) zijn voorzien van een hightechverlichting. Er is een goed ventilatiesysteem en er zijn CO₂-meters geplaatst. Voor de veiligheid wordt een nieuwe brandladder geïnstalleerd, want uit een controle bleek de evacuatie te traag te zijn verlopen.”

“Verder werd er geïnvesteerd in een verplaatsbaar digitaal bord, dat kan worden ingezet in de kleuterklassen en daarmee willen we vooral ook de verplichte digisprong helpen realiseren. Er komen ook chromebooks voor het vijfde en zesde leerjaar en iPads voor de klassen één tot vier.”

Nieuwe gezichten

Bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn er ook enkele nieuwkomers in het lerarenkorps op de Ginsteschool. Drie juffen komen het bestaande team versterken: Cassandra Van de Steene die start als kleuterjuf en zorgleerkracht, Jolien Cocquyt die wordt ingezet als bewegingsopvoedster bij de kleuters, en Julie Van Praet, die het verlofstelsel voor haar rekening neemt en ook deels ingezet wordt als ICT’er. (JC)