Generation Sans Tabac wil dat er niet meer gerookt wordt op Komense speelpleintjes en in sporthallen

De kinderen schreven hun eisen op kaartjes. © SR
Stephanie Rogeau

“Ieder kind heeft het recht op te groeien, weg van de gevolgen van tabak!” Naar aanleiding van de komende week van de Rechten van het Kind, probeert Generation Sans Tabac een vaak vergeten kankerverwekker aan te pakken. “Kinderen moeten probleemloos kunnen spelen en leren op plaatsen waar er voor sigaretten en tabak geen plaats is”, klinkt het strijdvaardig bij de organisatie.

Zowel lokale politici, journalisten en vertegenwoordigers van Generation Sans Tabac verzamelden gisteren in het klaslokaal van het 5de en 6de studiejaar. In de gemeentelijke basisschool waren het voor eens niet de kinderen die les kregen. De opgetrommelde politici kregen, uit handen van de kinderen, een doos met daarin ontelbare postkaarten. Geen kerstwensen of sinterklaasbrieven maar een duidelijke eis: weg met tabak op onze speelpleinen en sportzalen!

Gevaarlijk

“Onze kinderen groeien op met het besef dat tabak gevaarlijk is voor de gezondheid van iedereen. Hoewel de jeugd steeds minder naar de sigaret grijpt, blijven ze geconfronteerd worden met het schadelijke effect ervan.” Pierre Bizel, woordvoerder van de vereniging Generation Sans Tabac, slaagde erin niet minder dan 150 scholen te overtuigen om deel te nemen aan deze bijzondere actie.

“Wanneer kinderen naar speelpleintjes trekken of gaan sporten, treffen ze er nog vaak peuken aan. Op die plaatsen wordt ook nog duchtig gerookt, waardoor ze automatisch rook binnen krijgen. Passief roken is en blijft nog altijd nagenoeg even schadelijk als roken zelf, waardoor ze eigenlijk nergens nog terecht kunnen zonder blootgesteld te worden. Met onze actie kunnen kinderen hun eisen zelf neerpennen en rechtstreeks aan de lokale besturen overhandigen. In dit geval eisen ze van het gemeentebestuur dat er werk wordt gemaakt van speelzones en sporthallen, waar tabak volledig verbannen wordt.”

Gebanaliseerd

Didier Soete, naast schepen van gezondheid voor Komen-Waasten eveneens huisarts, mocht uit handen van de kinderen de postkaarten in ontvangst nemen. “Uit hun reacties blijkt duidelijk dat ze zich wel zorgen maken over hun gezondheid maar horen we helaas ook dat roken nog steeds gebanaliseerd wordt”, klonk het in zijn reactie.

“Roken is ongezond maar hun ouders, vrienden of familie doen het wel. Onze campagnes om te sensibiliseren hebben wel hun nut maar zit op zijn grenzen. Misschien kunnen de kinderen, de volgende generaties van onze maatschappij, mee helpen door hun stem en hun eisen duidelijk te laten horen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.