Gemeentebestuur verwerft grond van ‘De Bevertjes’ voor nieuwbouw De Notelaar

Schepen Jan Vanassche, Vicky Reynaert, Ruben Strobbe, directrice van De Notelaar Hilde Landuyt, schepen Patricia Waerniers, burgemeester Jos Sypré en schepen Claudio Saelens zijn tevreden met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. © Archieffoto AVH
Redactie KW

Het Beernemse gemeentebestuur onderzocht samen met GO! scholengroep !mpact of er een mogelijkheid tot samenwerking was. Men wil immers op de huidige site van Medisch Pedagogisch Instituut De Bevertjes in de Beernemstraat in Oedelem een nieuwe gemeenteschool bouwen.

“Begin maart communiceerde ik dat het schepencollege vernam dat ‘De Bevertjes’ op termijn zouden verhuizen naar Brugge”, vertelt burgemeester Sypré. “Dit wekte onze interesse, waarna alle mogelijke pistes tussen het gemeentebestuur en het GO! werden onderzocht.”

“Na veelvuldig en grondig overleg leidde dit tot een gedragen samenwerkingsovereenkomst waarin we als gemeentebestuur een deel van de grond van site De Bevertjes kunnen verwerven om er in 2022-2023 de geplande werken voor de nieuwbouw van de gemeenteschool De Notelaar te starten.”

Het gemeentebestuur vond een principieel akkoord waarbij de over te kopen oppervlakte onder voorbehoud van opmeting door een landmeter bij raming werd vastgelegd op 7.150 m². De totale oppervlakte is 15.000 m². De raad van bestuur van GO! scholengroep !mpact gaf haar goedkeuring. In zitting van de gemeenteraad van 17 december wordt een samenwerkingsovereenkomst ter goedkeuring voorgelegd.

Doorbraak

Burgemeester Jos Sypré, bevoegd voor mobiliteit, is alvast verheugd omdat dit een doorbraak kan betekenen voor een probleem waarmee de gemeenteschool al jaren kampt, een verkeersveiligere omgeving. “De aankoop van deze grond biedt een unieke kans voor de toekomst van de gemeenteschool”, benadrukt schepen voor Onderwijs, Ruben Strobbe.

“De school blijft centraal gelegen in de dorpskern van Oedelem, maar naast de betere ontsluiting is de site voldoende groot om tot een moderne leer-, leef- en werkomgeving te komen voor de leerlingen en het onderwijzend personeel. Dit biedt de school een kans op een mooie toekomst op lange termijn.”

‘Brede school’

“Tevens kunnen we het concept ‘Brede school’ realiseren op deze site. De Koninklijke harmonie Sint-Cecilia, alsook het koor Cantando en talrijke verenigingen kunnen er op termijn hun stekje vinden”, zegt schepen voor cultuur, Patricia Waerniers.

“Ook senioren zouden de ruimte kunnen gebruiken, wat betekent dat dit een generatieoverschrijdende en creatieve omgeving kan worden waar jong en oud een plaatsje krijgen”, vult schepen voor senioren, Claudio Saelens aan.”Er wordt ook plaats voorzien voor een kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang op de site of in de school zelf”, zegt schepen voor Buitenschoolse Kinderopvang, Vicky Reynaert.

Groenzone

“Op deze site is er ook ruimte voor een groenzone waar kinderen zich volop kunnen uitleven en leren. Voor het GO! was het eveneens belangrijk dat zij een engagement hadden binnen de overeenkomst om een toekomstige structurele samenwerking te realiseren tussen de gemeentelijke basisschool van Oedelem en de GO! basisschool van Beernem rond inhoudelijke thema’s”, zegt schepen voor Ruimtelijke ordening en Groenbeleid, Jan Vanassche.

“Na goedkeuring in de gemeenteraad van december wensen we via een vervolgtraject ‘inspraak’ terug te koppelen met alle betrokken partners: de directie, het onderwijsteam, de ouderraad van de gemeenteschool, alsook externe partners zoals potentiële gebruikers van de gemeenschapsruimte en de buitenschoolse kinderopvang. Op die manier wordt een sterk en gedragen project uitgewerkt.”

“Ik dank alvast de algemeen directeur van het gemeenschapsonderwijs, Wim Van Kerckvoorde voor de fijne en positieve samenwerking om deze overeenkomst tot stand te brengen”, besluit de burgemeester.

De Varens en De Bevertjes

Wim Van Kerckvoorde, algemeen directeur van GO! scholengroep !mpact, licht toe dat deze operatie kadert in het totale masterplan van de scholengroep waarbij het onderwijs van MPI De Bevertjes op middellange termijn zal verhuizen naar Brugge.

Daar zal nieuwe infrastructuur voor de school voorzien worden, gekoppeld aan een nieuwbouwproject voor SBSO De Varens in Sint-Andries. Het masterplan voor De Varens en De Bevertjes samen zal zowat 16,6 miljoen euro kosten. In de tussentijd, en dit minstens tot 2025, blijft MPI De Bevertjes uiteraard op de site in Oedelem. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier