Gemeentebestuur coördineert heropstart en noodopvang in alle netten basisscholen

De gemeenteschool van Oostduinkerke. © MVO
Myriam Van den Putte

De combinatie van het veilig herstarten van de lessen en het voorzien in noodopvang is een aartsmoeilijke puzzel voor de meeste basisscholen. Lokaal Bestuur Koksijde nam de daarom de rol van coördinator op zich.

Om de veiligheid en gezondheid volgens de overheidsrichtlijnen te garanderen moesten scholen keuzes maken: ofwel de lessen voor bepaalde klassen niet opstarten of geen noodopvang voor sommige kinderen.

Zo kunnen de vijf scholen gewoon basisonderwijs maximaal inzetten op het hervatten van de lessen van het 1ste, 2de en 6de leerjaar. De dienst kinderopvang neemt de volledige praktische uitwerking in handen volgens de richtlijnen kinderopvang en verzekert samen met leerkrachten deze noodopvang.

Externe opvanglocaties

Die noodopvang is wel enkel bedoeld voor kinderen waarvan beide ouders tegelijkertijd buitenshuis werken en kinderen uit kwetsbare situaties. De externe locaties noodopvang zijn: gemeenteschool Oostduinkerke (Sporthal Hazebeek & De Bolledroom), gemeenteschool Koksijde (Noordduinen), vrije basisschool Oostduinkerke (BKO De Speelplekke), vrije basisschool De Ark (afdeling De Ark Bliecklaan), leefschool De Letterzee (sporthal Koksijde).

Schepen Stéphanie Anseeuw: “Ook voor de kinderopvang is een nieuwe fase van kracht en verwachten we meer kinderen in de voor- en naschoolse opvang en bij onze onthaalouders. We volgen alle richtlijnen streng op en gaan voor een geleidelijke en dus veilige doorstart zodat zowel de onthaalouders als de begeleiders en de kindjes zich de nieuwe manier van werken kunnen eigen maken. Het is een eerste stap, we komen er wel.”

Contactbubbels in de scholen

Zelfs met deze organisatie van de noodopvang blijft de puzzel voor de scholen bijzonder moeilijk. In het 1ste, 2de en 6 de leerjaar worden klassen opgesplitst met contactbubbels van maximaal 14 leerlingen. Deze contactbubbels moeten altijd en overal van elkaar gescheiden blijven, ook tijdens de speeltijd, middagpauzes, enzovoort.

Dat maakt het scholen vaak onmogelijk om voor deze leerlingen naast de schooldag ook nog voor- en naschoolse opvang te organiseren. Schepen Lander Van Hove: “De vertrouwde schoolomgeving zal er vanaf 15 mei helaas anders uitzien, bereid je kind daar goed op voor. De scholen doen er alleszins alles aan om op een veilige manier les te geven.”

Creativiteit en uithoudingsvermogen

De schepen beseft dat deze oplossing van veel gezinnen bijzonder veel organisatietalent, creativiteit en uithoudingsvermogen vergt. “De directeurs en ik hebben met alle voor- en nadelen rekening gehouden. Maar de opgelegde overheidsregels zijn bijzonder streng en lieten geen enkele andere mogelijkheid toe. We hopen dat de situatie snel makkelijker wordt.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Door de noodopvang te organiseren op locaties buiten de school zoals onze sporthallen en BKO, geef ik als burgemeester samen met de bevoegde schepenen Stephanie Anseeuw en Lander Van Hove meer ruimte aan de scholen om de lessen te kunnen uitwerken binnen de schoollokalen, want veiligheid staat voorop!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.