Futura biedt ‘Eerste Hulp Bij Ongesteldheid’

Directeur Björn Leleu met personeelsleden Fay Decock en Pascale Seynaeve aan de EHBO-kastjes in de middelbare school Futura.© LVW
Directeur Björn Leleu met personeelsleden Fay Decock en Pascale Seynaeve aan de EHBO-kastjes in de middelbare school Futura.© LVW
Redactie KW

Na de paasvakantie werd in de secundaire afdeling van Futura in de Hellestraat gestart met het project EHBO wat in dit geval staat voor Eerste Hulp Bij Ongesteldheid. “Met dit project willen we iets doen aan de menstruatie-armoede bij onze leerlingen en op die manier werken we meteen ook aan hun welzijn”, zegt directeur Björn Leleu.

Het percentage van leerlingen dat binnen de secundaire school Futura in Wervik aantikt op verschillende kansarmoede-indicatoren ligt heel hoog. “Dat betekent dat er heel wat gezinnen waarvan de kinderen naar onze school komen in kansarmoede leven”, weet directeur Björn Leleu. “Exacte cijfers over menstruatie-armoede hebben we niet, maar op basis van alle gegevens kunnen we er vanuit gaan dat heel wat van de meisjes die bij ons school lopen, moeilijk toegang hebben tot sanitaire producten.”

“De mogelijke gevolgen voor deze meisjes zijn dan ook niet naar school komen als ze ongesteld zijn, spijbelen, schaamtegevoelens als ze op het secretariaat of bij vriendinnen iets moeten lenen, angst om naar school te komen. Met het project EHBO willen we hier iets aan doen.”

In een kluisje

“We willen sensibiliseren, gratis materiaal voorzien op een laagdrempelige manier, het taboe rond (menstruatie)armoede doorbreken, in gesprek gaan met de meisjes en op zoek gaan naar achterliggende problemen en duurzame oplossingen. Het project EHBO is simpel: we willen graag op een discrete manier gratis maandverbanden en tampons aanbieden aan meisjes die bijvoorbeeld hun spulletjes thuis vergeten zijn of problemen hebben om zelf aan maandverband of tampons te geraken. Er is op school een kluisje voorzien, net zoals alle andere kluisjes die door de leerlingen gebruikt worden. Dit kluisje wordt gevuld met maandverbanden en tampons. Alleen de meisjes krijgen de code van dit kluisje. De leerlingenbegeleiders staan in voor de praktische organisatie van alles.”

Oproep partners

“Het project wordt in een eerste fase proefgedraaid op onze vestiging in de Hellestraat. Na evaluatie is het de bedoeling om EHBO volgend schooljaar ook verder uit te rollen op onze vestiging aan het Vander Merschplein in Menen.

De school voorziet zelf een beperkt budget voor de aankoop van producten. Daarnaast rekenen we op de steun van verschillende organisaties en bedrijven. Hiervoor doen we een oproep en we hopen snel enkele partners te vinden die mee willen stappen in dit waardevolle project.”

Wie zich hiervoor spontaan wil aanbieden kan hiervoor steeds terecht bij de leerlingenbegeleiding Fay Decock, Pascale Seynave, Julie Lobbestael en bij de directie. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier