Freinetschool Gits heet voortaan De Kasteeltuin

(Foto EV) © (Foto EV)
Redactie KW

Sinds november is De Schoolsmidse vzw druk bezig een Freinetschool uit de grond te stampen in Gits. De verbouwingen zijn nog volop aan de gang en intussen zijn er al een 70-tal leerlingen ingeschreven. Sinds kort heeft de nieuwe school ook een naam: De Kasteeltuin.

Vorig jaar ontstond bij een vijftal enthousiaste ouders het idee een Freinetschool op te richten in Gits. Op de terreinen van Dominiek Savio vonden ze een ruimte in het dagcentrum die plaats kon bieden aan vijf klaslokalen.

Intussen hebben ze al een hele weg achter de rug waarbij ze onder andere via ‘socrowd’ 25.000 euro inzamelden. Dat bedrag werd door het crowdfundingplatform verdrievoudigd tot 75.000 euro. Dat geld zal worden gebruikt om het gebouw te renoveren en in te richten tot een volwaardige school.

Classe unique

Ook het begeleidersteam en de schoolorganisatie krijgen stilaan een gezicht. Daisy Lootens, vroeger werkzaam in Freinetschool De Bonte Specht, neemt samen met Pieter Deleersnyder de coördinatie op zich. Alle kleuters worden in een ‘Classe Unique’ begeleid door Lieselot Buyck. Els Tack en Annelies Uyttenhove staan in voor de eerste en derde graad.

Voor de tweede graad zijn de sollicitatiegesprekken nog bezig. “We hebben al gesprekken gehad met een aantal kandidaten en die volgen we nu verder op. Het gevoel moet vooral goed zitten bij ons”, aldus Daisy Lootens. “We streven een mix tussen jonge en ervaren leerkrachten na.”

Intussen werden al een 70-tal kinderen ingeschreven.

“Onze kinderen komen echt van alle kanten, van Ichtegem tot Hooglede. Veel ouders worden aangesproken door onze visie en ons inclusieverhaal hier op Dominiek Savio. Mettertijd willen we ook een samenwerking met het lager van Dominiek Savio uitbouwen. ‘Had dat maar in onze tijd bestaan’, hoorden we vandaag al van een ouder”, lacht Daisy.

Werkgroepen

Ouders van kinderen die ingeschreven zijn, engageren zich in tal van werkgroepen. Zo zal ‘De Aannemerij’ deze zomer instaan voor de verbouwingen en het onderhoud van de gebouwen. Op 1 september willen zij klaar zijn voor de grote opening.

Een andere werkgroep boog zich dan weer over een naam voor de nieuwe school.

Van alle voorstellen werden er drie weerhouden waar de mensen mochten op stemmen: De Spoorzoeker, Het Vuurvliegje of De Kasteeltuin.

De Kasteeltuin haalde de meeste stemmen binnen en wordt vanaf nu de officiële naam. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier