Freinetschool Context groeit explosief

Het directieteam van Freinetschool Context: Mike Goudeseune (links) en Fien Wackenier. (foto PDC)
Redactie KW

Toen het directieteam van Freinetschool Context drie jaar geleden de school hielp oprichten, had het er geen flauw idee van dat het een succesverhaal zou worden.

“In september 2019 zaten hier 60 kinderen op school”, opent directeur Fien Wackenier (42). “Vermits de nieuwe school gebruik maakt van de gebouwen van de vroegere basisschool De Linde waren het hoofdzakelijk kinderen van deze school die hier toen les volgden. Vorig schooljaar noteerden we naast een aantal vertrekkers ook heel wat nieuwe inschrijvingen, maar dit jaar kennen we een explosieve aangroei. Heel wat ouders kiezen voor onze specifieke aanpak waardoor we volgende week met 160 leerlingen starten. Zo’n snelle groei hadden we niet verwacht maar het is duidelijk dat de manier waarop we de kinderen begeleiden en hun talenten laten ontwikkelen aanslaat bij heel wat mensen.”

Levensecht

Mike Goudeseune (47) is samen met Fien Wackenier de leidende kracht van Context. Hij benadrukt dat het hele schoolteam er elke dag alles aan doet om de visie van de school waar te maken. “We vertrekken altijd vanuit de leefwereld van de kinderen zodat leren levensecht is. Ons gebouw, de open ruimtes en de groene schoolomgeving prikkelen de kinderen om samen te spelen, te experimenteren en te bewegen. Onze begeleiders stellen de kinderen steeds voorop en respecteren hun eigenheid. Jonge en oudere kinderen leren van elkaar en respecteren elkaar. Naar de visie van Freinet motiveren we onze leerlingen om zelf op onderzoek te gaan en stimuleren hen tot kritisch denken, creativiteit en verantwoordelijkheid. Onze kinderen worden voorbereid om te leren en te leven in de samenleving van vandaag en morgen. Heel wat ouders vertellen dat hun kind bij ons openbloeit en daar zijn we echt heel blij om.”

“Niettegenstaande het acute lerarentekort zijn we erin geslaagd om enkele nieuwe mensen aan te werven zodat we op 1 september met een enthousiaste ploeg de kinderen kunnen verwelkomen. Volgend schooljaar kiezen we resoluut voor onderwijs in openlucht en het heruitvinden van het klaslokaal. We willen de groene schoolomgeving hier maximaal gaan benutten”, besluit Fien Wackenier. (PDC)