Extreem lerarentekort: 92 procent meer openstaande vacatures dan vorig jaar

© Pixabay
Phebe Somers

Dat er te weinig leerkrachten zijn om alle jobs in te vullen is geen nieuw fenomeen, het probleem sleept al een tijdje aan. Nu worden daar ook voorzichtig cijfers op geplakt. “Maar dit is slechts een indicatie, want scholen zijn niet verplicht om hun vacatures te melden aan de VDAB”, aldus Vlaams Parlementslid Loes Vandromme (CD&V).

In West-Vlaamse scholen stonden er in juli 2021 nog 238 vacatures open. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. In juli 2020 waren dat er nog 124, we kunnen dus bijna spreken van een verdubbeling. Met een stijging van 91,94 procent komt onze provincie zo op de tweede plaats te staan in Vlaanderen. Enkel in Vlaams Brabant wordt er een grotere stijging opgetekend, 92,37 procent. Het gemiddelde in Vlaanderen ligt op 84,55 procent.

Grootste stijging in arrondissement Oostende

Ook binnen de provincie merkt Loes Vandromme verschillen op. Zo stonden er in het arrondissement Oostende maar liefst 80 procent meer vacatures in het onderwijs open in de eerste zomervakantiemaand. Regio Kortrijk is het hardst op zoek naar nieuwe leerkrachten, zo’n 86, maar dat is blijkbaar geen nieuw probleem, want de stijging beperkt zich daar tot 35 procent.

Concentratie scholen speelt grootste rol

Daarnaast kon ze per gemeente enkele cijfers meegeven. Het valt op dat de grootte van de steden niet noodzakelijk een invloed heeft op het lerarentekort. Diksmuide is met z’n 17.000 inwoners een relatief kleine stad, maar toch hebben ze daar nog 31 vacatures in te vullen. “Daar waar een concentratie aan basis- en secundaire scholen is, is er uiteraard ook een grotere vraag naar onderwijspersoneel”, verklaart Vandromme. Ook in Kortrijk (59 vacatures), Brugge (35), Oostende (16) en Roeselare (14) is de nood het hoogst.

Een glasheldere verklaring voor dit probleem bestaat niet. Enerzijds zijn er gewoon meer leerkrachten nodig, door de vergrijzing en het feit dat verschillende scholen meer leerkrachten inzetten om de corona-achterstand in te halen. Anderzijds kampt vooral het secundair onderwijs met ‘knelpuntvakken’, zoals Wiskunde en Frans, die steeds minder populair blijken te zijn bij studenten.