Extra maatregelen moeten scholen openhouden: refters dicht, gescheiden speeltijden en les in open lucht

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het huiswerk van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en zijn collega’s van de andere deelstaten is af. Zondagavond stellen ze samen een reeks extra coronamaatregelen voor om de verspreiding van het virus in de scholen tegen te houden. Zo moeten onder meer de refters dicht en worden de speeltijden gescheiden. Ook moet de hele klas in quarantaine zodra er één besmetting wordt vastgesteld.

De boodschap na het Overlegcomité van vrijdag aan het adres van de onderwijsministers was duidelijk: kom tegen maandag met een plan om de verspreiding van het coronavirus in de scholen zoveel mogelijk tegen te gaan. Na overleg tussen de verschillende deelstaten en met het onderwijsveld kondigt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) zondagavond al een reeks extra maatregelen voor.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een algemene schoolsluiting komt er sowieso niet en ook een afkoelingsweek met afstandsonderwijs wordt afgewezen. Tot aan de paasvakantie moeten kinderen en jongeren maximaal naar de klas kunnen blijven gaan. Na de paasvakantie moet bovendien iédereen opnieuw naar school kunnen. Om dat mogelijk te maken, komen er dus wel extra regels. Een eerste was al eerder deze week beslist: alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar moeten ook in de klas een mondmasker dragen.

Meteen in quarantaine

Daarnaast komt er ook een quarantaineverplichting voor de hele klas van zodra één iemand positief test op het coronavirus. In gemeenten waar de cijfers snel stijgen, schakelt een klas dus per definite over op afstandsonderwijs bij één besmetting. “Deze fijnmazige aanpak is beter dan een collectieve sluiting”, stellen de onderwijsministers. “Het heeft geen zin om een school in Poperinge te sluiten als er een uitbraak is in Namen.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.©ERIC LALMAND BELGA
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.©ERIC LALMAND BELGA

Om de klasgroepen niet te veel met elkaar te vermengen, komen er ook richtlijnen voor op de speelplaat. De speeltijden tussen de lessen moeten zoveel mogelijk van elkaar worden gescheiden. En om groepen nog beter te kunnen spreiden, vragen de onderwijsministers om leegstaande ruimtes zoals parochiezalen in te schakelen. Schoolrefters moeten dicht tot aan de paasvakantie. Wie op school blijft eten doet dat ofwel in de eigen klas ofwel in open lucht.

Niet met de bus

Door ook zoveel mogelijk lessen – zowel theorie als turnlessen bijvoorbeeld – in open lucht te organiseren, moet de verdere verspreiding van het virus beperkt worden. Buitenschoolse activiteiten kunnen wel nog, maar enkel in open lucht en met de eigen klasgroep.

“Het heeft geen zin om een school in Poperinge te sluiten als er een uitbraak is in Namen” – Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

Nog om vele contacten tussen klassen te vermijden, roepen de ministers van onderwijs op om het collectief vervoer – denk aan de schoolbus – zoveel als mogelijk links te laten liggen. “De komende twee weken worden twee STRAP-weken. Alle leerlingen worden opgeroepen om te voet, met de fiets, met de step of met ander eigen vervoer naar school te komen”, aldus minister Weyts en zijn collega’s nog.

De lunch moet ofwel in de eigen klas ofwel in de buitenlucht worden opgegeten. Hopelijk krijgen we de komende twee weken dus wat warmer weer.© Olaf Verhaeghe
De lunch moet ofwel in de eigen klas ofwel in de buitenlucht worden opgegeten. Hopelijk krijgen we de komende twee weken dus wat warmer weer.© Olaf Verhaeghe

Verder zijn er ook maatregelen voor het volwassen schoolpersoneel. Ook zij moeten contact met elkaar zoveel mogelijk vermijden. Concreet kunnen vergaderingen enkel nog digitaal dorgaan, zijn er geen schoolbezoeken meer toegestaan en moeten ook inschrijvingen online gebeuren. Buitenstaanders worden niet meer toegelaten, op enkel hoogstnoodzakelijke uitzonderingen zoals CLB-personeel, tolken of leerkrachten in opleiding, na.

Vaccinatieprioriteit

Tegelijk met de extra maatregelen lanceren de onderwijsministers opnieuw een oproep om voorrang te geven aan leerkrachten in de vacccinatiecampagne. Na de vaccinatie van de 65–plussers en de risicopatiënten moeten volgens hen leerkrachten hun prikje kunnen krijgen. “Op kortere termijn kunnen de vaccinatiecentra bovendien de opdracht krijgen om overschotten aan onderwijspersoneel toe te wijzen”, klinkt het.

Tot slot vragen minister Weyts en zijn collega’s ook om de federale regelgeving omtrent sneltesten aan te passen. Op die manier kunnen leerkrachten zichzelf testen, zonder de nood aan medisch personeel. Zulke regelmatige zelftesten zullen het onderwijs nog beter kunnen wapenen, geeft men aan.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.