Europaschool verhuist schoolpoort naar Plovieplein

Redactie KW

Wie vanaf 1 september de Europaschool in Bredene binnen wil, zal dat van aan het August Plovieplein moeten doen. “De ingang langs de Unescostraat wordt definitief gesloten. Het vele werfverkeer in de Europastraat, dat straks onze nieuwbouw zal bedienen, maakt het veel te gevaarlijk om nog langer de Unescostraat te gebruiken”, geeft directeur Brenda Linskens aan.

Op 16 september starten de werken aan de nieuwe basis- en middenschool langs de Europastraat. “In april van 2021 moet het gebouw gebruiksklaar zijn. In september van dat jaar zullen we voor het eerst leerlingen ontvangen in ons nieuwe, hypermoderne thuis”, kijkt directeur Brenda Linskens van de Europaschool al uit naar haar nieuwe werkplek.

Extra parkeerplaatsen

“Tot die tijd zal het in de Europastraat echter een drukte van jewelste worden van af- en aanrijdend werfverkeer. Het gedeelte Europastraat ter hoogte van onze school zal vanaf half september daarom enkel nog toegankelijk zijn voor dat werfverkeer. Maar omdat die vrachtwagens, betonmixers… straks ter hoogte van de slagboom aan de Unescostraat rechtsomkeert zullen moeten maken, leek het ons te gevaarlijk om de leerlingen nog langer via de Unescostraat de school binnen te loodsen. Stel je voor dat een van onze kinderen onder de wielen van zo’n mastodont terechtkomt.”

Ook de preventieadviseur van het GO! en het gemeentebestuur waren volgens Linskens vragende partij om de toegang tot de school te verplaatsen naar het Plovieplein. “Daar is altijd al een schoolpoort geweest maar die werd de voorbije jaren weinig tot niet gebruikt. Er waren ook geen fietsstallingen en de toegang lag er wat verkommerd bij. Het gemeentebestuur heeft enkele weken geleden echter een fietsenrek geplaatst voor de schoolpoort en tegelijk ook een parkeerplaats gemarkeerd voor de bus van de BKO. De toegang kreeg verder ook een opknapbeurt.”

Aan het Plovieplein was altijd al een toegangspoort, maar die werd weinig tot niet gebruikt

Intussen creëerde het gemeentebestuur ook een zestal extra parkeerplaatsen over de deur, ter hoogte van het Plovieplein. “Ik verwacht van de ouders dat ze vooral hun allerkleinsten tot in de school begeleiden dus zullen ze hun wagen ‘s morgens effectief in de buurt moeten parkeren. Er zal wel wat meer verkeer komen aan het Plovieplein, zeker voor en na school. Maar een verkeersinfarct verwacht ik niet. Veel van onze leerlingen wonen dicht in de buurt en komen nu al te voet of met de fiets. En ouders die hun kinderen vroeger met de wagen brachten, hebben beloofd dat vanaf nu wat vaker met de fiets te doen.”

Ook het personeel van de Europaschool, dat de wagen vaak parkeerde in de Europastraat, moet straks op zoek naar alternatieven. “De leerkrachten die in Bredene wonen, hebben hun fiets al klaar staan. Aan de Maertensbrug, een vijftal minuutjes wandelen langs de Spuikom en de Nukkerwijkstraat, zijn vandaag 48 parkeerplaatsen die nauwelijks benut zijn en naast pizzeria Angolo liggen nog enkele parkeerplaatsen, op gronden van de school overigens. Die kunnen samen een oplossing bieden voor het personeel, dat van iets verderaf komt.”

Voor de leerlingen van de Middenschool verandert er volgens Linskens niets. “Zij zullen verder langs de Europastraat naar school kunnen. De meeste onder hen komen vandaag al met de bus of fiets en kunnen de school zelfs te voet bereiken via de Nukkerwijkstraat en de weide, die achter de schoolgebouwen ligt.”

Werfverkeer

Tot slot werd met het bouwbedrijf, dat instaat voor de nieuwbouw, afgesproken dat er tussen 8 en 9 uur en 15.30 en 16.30 uur geen werfverkeer zal gebeuren in de buurt van de school.

“Dat zal de verkeersdrukte en het gevaar tijdens het schoolbegin en -einde al een stuk kleiner maken. Of alle onderaannemers zich ook aan deze afspraak zullen houden, is echter nog maar de vraag”, klinkt het nog.

(MM)

Meer schoolverhalen op www.kw.be/terugnaarschool.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.