Er zit beweging in het Meulebeekse onderwijs

Filip De Canck, directeur van de Sportschool. (foto Luc) © Regional
Redactie KW

Meulebeke is niet alleen in beweging op cultureel en sportief gebied, ook op het vlak van onderwijs heeft de Berengemeente maar liefst zeven scholen, gevestigd op zes locaties. Van kleuterklasjes over lagere scholen tot een tweede en derde graad secundair sportonderwijs. Een overzicht.

De Paanderschool, met directeur Els Declerck, start het nieuwe schooljaar met als centraal thema ‘Talenten’. Met 155 ingeschreven leerlingen (zowel kleuters als lagere schoolkinderen) haalt de school het aantal van vorig jaar.

De school van Marialoop kan ook dit jaar goede cijfers voorleggen. Met 190 leerlingen benadert men het aantal van het voorbije schooljaar. Directeur Eva Rubens en haar team starten onder de vlag ‘Vaar je met ons mee’. “We zien meester Jens Declerck voor een parttime vertrekken, maar hij blijft in de schoolgemeenschap actief. Hij versterkt het ICT-team aan de zijde van Jasper Cuvelier.”

Koen Ameye, directeur van ’t Veld, ziet het kleuteraantal dalen tot 28 pagadders. De lagere klassen tellen samen 95 leerlingen. Koen en zijn team kiezen voor het thema ‘Bomen verbinden’.

De Sint-Amandusschool, zowel de locatie Schutterijstraat als Karel Van Manderstraat, kan op 1 september met 300 leerlingen van wal steken met als centraal thema ‘Leef je dromen’. Directeur Katty Rosseel kan rekenen op haar vertrouwd lerarenteam.

De Freinetschool De Koorddanser met directeur Wim De Baets kan het nieuwe schooljaar aanvatten met een maximum aantal leerlingen in de lagere school. “De eerste kleuterklas kent nog enkele openstaande plaatsen”, aldus Wim. In totaal zijn er 185 leerlingen.

Wat de kleuterschool Sint-Lutgardis betreft, is directeur Veerle Notebaert gelukkig met de 155 ingeschreven kleuters. Dat betekent negen klassen. Misschien nog beter nieuws betreft de uitbreiding van het aantal uren kinderverzorging.

Sportschool groeit

De grootste veranderingen binnen de schoolmuren vonden we in de Sportschool. “We noteren bij aanvang van dit nieuwe schooljaar heel wat veranderingen op verschillende niveaus”, legt directeur Filip De Canck uit. “Onze school telt nu de drie onderwijsniveaus secondair onderwijs: ASO (D/finaliteit doorstroming), TSO (de dubbele finaliteit) en de nieuwe BSO-afdeling (de arbeidsgerichte finaliteit).”

Er zijn ook de nieuwe leerplannen vanaf de tweede graad. “De ASO-richting wordt wetenschappelijker en richt zich voortaan minder op prestaties, maar meer op analyses. De TSO-afdeling krijgt meer uren sport als voorbereiding op een bachelorniveau. De gloednieuwe BSO-afdeling stelt zich als doel de leerlingen ‘arbeidsmarktklaar te maken’. We tellen nu 16 inschrijvingen in het eerste jaar van de tweede graad BSO. In totaal hebben 72 nieuwe leerlingen zich ingeschreven, wat het schooltotaal op 153 leerlingen brengt en een merkbare stijging betekent.”

“We werden beloond voor het harde werk en onze niet aflatende inzet. Tijdens de coronatijd hebben we voltijds les kunnen geven en werd geen enkele leerling besmet binnen de schoolmuren, niettegenstaande iedereen hier intern is. Verder zien we een duidelijke stijging in de opties wielrennen en voetbal. Dit jaar investeren we vooral in zorgomkadering zonder afbreuk te plegen aan onze eigenheid die zich vertolkt in self-government. Op 5 september trekt de volledige tweede graad voor een zesdaagse survival naar de Ardèche. We zijn overtuigd dat dit een unieke vorm van teambuilding inhoudt.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier