Enkel aan UGent: mondmaskers (nog) niet opnieuw verplicht aan West-Vlaamse hogescholen

De mondmaskers maken hun comeback aan de Universiteit Gent, in de andere West-Vlaamse hogeronderwijsinstellingen zijn ze niet algemeen verplicht. © KURT DESPLENTER BELGA
Olaf Verhaeghe

De West-Vlaamse hogescholen Vives en Howest en universiteitscampussen van de KU Leuven houden voorlopig vast aan de bestaande mondmaskerregels voor proffen, docenten en studenten. Die blijven aangeraden wanneer er niet voldoende afstand kan worden gehouden, maar zijn niet verplicht. De Universiteit Gent kondigde vrijdag aan het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten.

Vanaf maandag 25 oktober moeten studenten aan de UGent opnieuw een mondmasker dragen, ook in de lokalen en aula’s waar de luchtkwaliteit goed genoeg is of er voldoende afstan gehouden kan worden. Rector Rik Van de Walle gaf in een mail aan de lesgevers aan dat “de huidige stijging van de belangrijkste corona-indicatoren de UGent dwingt tot een nieuwe risicoanalyse”.

Studenten moeten hun mondmasker sowieso dragen tijdens de onderwijsactiviteiten, lesgevers hoeven dat niet te doen als ze minstens anderhalve meter afstand kunnen houden. De regels gelden vanzelfsprekend ook voor de Kortrijkse ingenieurscampus van de UGent en de campus in Oostende.

Door het opnieuw verplichten van een mondmasker hoopt de rector de nood aan strengere maatregelen te kunnen voorkomen. “De stijgende coronacijfers tonen aan dat de pandemie nog niet voorbij is en dat we alert moeten blijven”, aldus Rik Van de Walle nog.

Hogescholen en KU Leuven niet

De West-Vlaamse hogescholen Vives en Howest en de campussen van de KU Leuven in Kortrijk en Brugge volgen het voorbeeld van hun Gentse collega’s voorlopig niet. “Wij gaan de mondmaskers in onze lokalen en aula’s niet verplichten”, zegt Frank Devos, woordvoerder van Vives. “We houden vast aan de bestaande regels en laten studenten vrij om al dan niet een masker te dragen.”

Eenzelfde geluid bij campus Kulak en Kulab in Kortrijk en Brugge. “De basisregel aan de KU Leuven is en blijft voorlopig dat een mondmasker wordt gedragen als je geen 1,5 meter afstand kan houden”, zegt Petra Huyst. “Globaal worden de maskers sterk aanbevolen. In de praktijk zien we dat mondmaskers zowel bij staf als sutdenten nog vaak worden gedragen. Maar van een algemene mondmaskerplicht is geen sprake.”

En ook aan Howest moeten studenten of medewerkers geen mondmasker dragen, al staat het iedereen vrij om dat zelf wel te doen. “Het achterwege blijven van de mondmaskerplicht gaat wel hand in hand met blijvende aandacht voor de andere voorzorgsmaatregele: voldoende ventilatie blijft essentieel als verdedigingslinie tegen het coronavirus”, klinkt het.

Volgend Overlegcomité

Volgende week staat een nieuw Overlegcomité op de agenda om de forse stijging van de coronacijfers te bekijken en te bespreken. De vierde golf aan besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt intussen een feit. Of daar ook nieuwe maatregelen aan gekoppeld zullen worden, moet volgende week blijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.