Eerste leefcampus van Vlaanderen officieel geopend in Brugge

Het nieuwe complex zet Brugge nog meer op de kaart als opkomende studentenstad. © PDC
Redactie KW

Sinds kort kunnen studenten niet alleen les volgen in hogeschool Vives, maar kunnen ze er ook verblijven. Samen met projectontwikkelaar ION is in minder dan vijfhonderd dagen The Crown gebouwd, een complex met 19 leslokalen en 137 studentenkamers en een concièrgewoning.

Doordat de ronde nieuwbouw naadloos aansluit op de bestaande campus, ontstaat met VIVES City meteen de eerste echte leefcampus naar Amerikaans model, een studentenstad in de stad. Het nieuwe complex zet Brugge nog meer op de kaart als opkomende studentenstad.

Het aantal kwaliteitsvolle opleidingen aan hogeschool VIVES is de voorbije jaren toegenomen, wat zich ook vertaalt in een jaarlijks groeiend aantal studenten. Liefst één op de drie studenten in Brugge is er één van VIVES. Om aan die groei te kunnen beantwoorden, werd 20 miljoen euro geïnvesteerd in een uitbreiding van de campus tussen de Expresweg en de Xaverianenstraat in Brugge.

Ronde vorm

De nieuwbouw wordt gekenmerkt door haar ronde vorm met wisselende hoogtes en een boeiende mix van verschillende functies. “Al vanaf de ontwerpfase werd gekozen voor een ambitieus project”, zegt Kristof Vanfleteren, CEO & co-founder ION. “Enerzijds vanwege de architecturale keuze – de kenmerkende ronde vorm bleek meermaals een uitdaging voor het volledig team. Anderzijds door een heel strakke timing, hetgeen een uitermate sterk uitgekiend constructie traject vereiste.”

De leefcampus.
De leefcampus. © Olivier Salens.

“Zo bedraagt de periode tussen eerstesteenlegging en de ingebruikname minder dan 500 dagen. Voor een dergelijk project is dit een heuse prestatie. Dit kon onder andere gerealiseerd worden door het toepassen van ingenieuze prefabtechnieken, die ons toelieten om tempo te blijven maken als het bijvoorbeeld slecht weer was, en intens overleg tussen onze projectpartners. Een groot woord van dank aan allen die letterlijk of figuurlijk hun steentje hebben bijgedragen.”

Leefhoek

Aan de kant van de Xaverianenstraat zitten de leslokalen, samen met ontspanningsruimtes, een foyer, een food corner en sanitaire voorzieningen. De studentenkamers liggen aan de rustige achterzijde van het gebouw en kijken uit over de campus. De studenten beschikken op elke verdieping over een ruime, gemeenschappelijke keuken met gezellige leefhoek.

De leefruimte.
De leefruimte. © Olivier Salens

Architect Olivier Salens noemt de ronde vorm een enorme troef voor de dynamiek en beleving in het gebouw, maar ook erbuiten: “Die zorgt voor een geborgen sfeer in de terrasvormige binnentuin met een diameter van 30 meter. Met een aantal weloverwogen openingen in het gebouw zorgen we voor grote openheid ten opzichte van de buurt en leggen we de link met de groene rustpunten errond. Dit project is meer dan louter een gebouw, het is een stedenbouwkundig project waarbij alle functies samengebracht worden en het campusgevoel wordt versterkt.”

Krachtbar

Volgens algemeen directeur Joris Hindrycks sloeg het concept van een leefcampus meteen aan bij de studenten: “Alle kamers waren in een mum van tijd verhuurd. Studeren is vandaag veel meer dan kennis overdragen of vergaren. Studenten én collega’s zijn, terecht, veeleisender geworden. Ook voor de collega’s betekent het project een meerwaarde. VIVES zelf investeert immers € 9 miljoen in 19 nieuwe, state-of-the-art leslokalen. Op die manier kunnen we onze sterke groei van inschrijvingen én ook de start van nieuwe opleidingen opvangen.”

“In de directe buurt is enkele maanden geleden de Krachtbar voor studenten geopend, waar nu ook het immense kunstwerk van de Brugse graffitikunstenaar Jamz (Jeremiah Persyn) staat. Er is het nieuwe Sportcentrum Xaverianen met de stedelijke bib, een horecazaak en ondergrondse parking. En verder zijn er de nieuwe padelterreinen van tennisclub Sint-Michiels en de nieuwe krachtbalpleinen. Er wordt ook werk gemaakt van een nieuw fietspad en een ruime fietsenstalling. Op die manier creëren we samen met ION een kleine studentenstad in de stad. En behoudt de site, ooit nog de voetbalterreinen van het SFX-instituut of de Frères, een onderwijsbestemming en zijn groene karakter”, aldus de algemeen directeur van VIVES.

10.000 studenten

Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat Brugge op vandaag ruim 10.000 studenten tel: “Dat aantal groeit elk jaar. Studeren in Brugge is een unieke ervaring dankzij de prachtige historische omgeving, de hoge kwaliteit van het onderwijs en de leefkwaliteit. We zorgen er ook voor dat de groei van het aantal studenten geen druk legt op de stad. Inwoners, studenten en toeristen gaan in onze stad dan ook goed samen. Als Stad investeerden we de voorbije jaren sterk in een veilige fietsverbinding tussen Sint-Michiels en de binnenstad. De studenten kunnen zich daardoor op een veilige, comfortabele en snelle manier verplaatsen tussen de campus, het station en het stadscentrum.” (PDC/SVK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier