Eerste Kortrijkse onderwijsambassadeurs ontvangen diploma

Enkele van de 19 onderwijsambassadeurs die hun diploma kregen. Ze moeten de drempels wegnemen die nieuwkomers ervaren bij ons onderwijssysteem.© AN
Enkele van de 19 onderwijsambassadeurs die hun diploma kregen. Ze moeten de drempels wegnemen die nieuwkomers ervaren bij ons onderwijssysteem.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

19 Kortrijkse vrijwilligers hebben hun diploma van onderwijsambassadeur ontvangen. Als onderwijsambassadeur gaan ze nu aan de slag om anderstalige ouders goed en correct te informeren over het onderwijs in Kortrijk. Bedoeling is om de kinderen van anderstalige ouders zo alle kansen te geven op volwaardig onderwijs.

Onderwijsambassadeurs is een project waarbij enthousiaste vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal doorgeven aan anderstalige ouders. De onderwijsambassadeurs informeren en sensibiliseren of verwijzen gericht door naar bestaande organisaties.

De onderwijsambassadeurs zijn zelf ouders die kinderen hebben die school lopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden bij FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) een opleiding over het schoolsysteem in Vlaanderen, kosten verbonden aan schoolgaan, studiekeuzes …

Drempels

Nieuwkomers en anderstalige ouders krijgen namelijk heel wat complexe informatie te verwerken wanneer hun kinderen voor het eerst in Vlaanderen naar school gaan. Niet alleen lijkt het onderwijssysteem in Vlaanderen niet op het systeem van het land van herkomst, maar ook de taal blijkt een drempel om goede beslissingen te kunnen nemen. De onderwijsambassadeurs nemen die drempels weg.

“Elk land heeft een ander onderwijssysteem. Kleuteronderwijs is in andere landen bijvoorbeeld vaak niet gekend, of kleuters kunnen er alleen naar een (dure) privéschool”, legt kersvers onderwijsambassadeur Fatima Boudrar uit. “Nieuwkomers komen naar België met hun eigen systeem in hun hoofd, terwijl ze hier proberen te integreren. Als ze de informatie over het Vlaamse onderwijssysteem niet goed begrijpen, kunnen ze geen goede keuzes maken voor hun kind.”

“Naast het schoolsysteem zelf, zijn ook de ondersteunende diensten zoals het Centrum voor Leerlingenbegeleiding en vrijetijdsorganisaties essentieel voor de groei van een kind. Maar je moet ze kennen om er gebruik van te maken. Onderwijs is zó belangrijk voor de toekomst van je kind. Dat is in elk land zo, en zeker ook in België.”

Onderwijscafés

Voorlopig informeren de onderwijsambassadeurs, wegens de richtlijnen rond corona, andere ouders via online onderwijscafés. De ambassadeurs informeren hen over onderwijs, luisteren er naar de ouders, beantwoorden hun vragen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen. Maar voor de toekomst is ook een bordspel ‘Ouders zonder grenzen’ ontwikkeld dat de verschillende thema’s rond onderwijs in Kortrijk bespreekt.

“1 op 5 Kortrijkzanen heeft een migratieachtergrond, met roots uit meer dan 130 verschillende landen. Jammer genoeg verlaten veel Kortrijkse jongeren die niet-Belg en niet-EU burgers zijn, vroegtijdig de schoolbanken. Een project als de Onderwijsambassadeurs moet dat verhelpen”, aldus nog burgemeester Vandenberghe (Team Burgemeester).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier