Eerste keer ‘Burendag Kinderopvang’ in Torhout

Enkele kinderen van Jabedabedoe hebben een spandoek gemaakt om de Burendag aan te kondigen. © Foto JS
Johan Sabbe

Op donderdag 15 maart van 15.30 tot 18.30 uur, tijdens de Week van de Zorg, gooien de buitenschoolse kinderopvanginitiatieven van het stadsbestuur de deuren open: Jabedabedoe op Don Bosco en Skoebidoe op Sint-Henricus.

IBO Jabedabedoe bevindt zich in de Pastoriestraat en IBO Skoebidoe in de Rijksweg. Op beide locaties is er doorlopend animatie voorzien, gericht op de kinderen, maar ook op de ouders, de grootouders en alle geïnteresseerden.

“Het gaat om de eerste Torhoutse editie van de Burendag Kinderopvang“, zegt schepen van Kinderopvang Rita Dewulf. “Kinderopvang is meer dan enkel opvang. Ook de sociale functie en een goed contact met de buurt zijn heel belangrijk. Vandaar dat we iedereen uitnodigen om eens te komen binnengluren en een kijkje achter de schermen te nemen. Via een kort parcours doorheen de lokalen kunnen de bezoekers zowel op de wijk Don Bosco als op de wijk Sint-Henricus de werking leren kennen. Ze krijgen de kans om een praatje te slaan bij een kopje koffie of thee. De kinderen zorgen voor zelfgemaakte lekkernijen.”

Ook ‘gemelde’ opvang

“Met Jabedabedoe proberen we vanuit de stad een oplossing te bieden voor de grote nood aan buitenschoolse opvang op Don Bosco”, vervolgt de schepen. “Dertien jaar geleden, bij de opstart van Jabedabedoe, was er geen privé-initiatief voor dergelijke opvang op de genoemde wijk. Intussen vangen we – naast de 45 gesubsidieerde kinderplaatsen – dagelijks nog eens 60 kinderen op in de eetzaal en op de speelplaats van de nabije vrije basisschool De Revinze. Daar krijgen we geen subsidies voor. Zoiets wordt gemelde opvang genoemd in tegenstelling tot erkende opvang.”

Ook op de wijk Sint-Henricus, bij Skoebidoe, gaat het om gemelde opvang, dus zonder geld van Kind & Gezin. Hier gebeurt de opvang in de vroegere pastorie, waar er voor 22 kinderen plaats is. Het stadsbestuur tast voor die opvang zelf in de geldbeugel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.