Een speekseltest bij de leerkracht thuis moet virusuitbraken op school vermijden

De speekseltesten kunnen zonder hulp van medisch personeel thuis afgenomen worden.© BELGA
De speekseltesten kunnen zonder hulp van medisch personeel thuis afgenomen worden.© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vanaf 22 februari starten enkele pilootscholen in het basis en secundair onderwijs met speekseltesten bij leerkrachten thuis. Die teststrategie moet eventuele besmettingen sneller signaleren en uitbraken in scholen vermijden. Een nieuwe verdedigingsmuur rond de scholen dus, al gaat het in de eerste fase slechts om een kleine 2.500 leerkrachten en onderwijspersoneel.

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land kondigen woensdag samen met professor Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen de start van een nieuw pilootproject met speekseltesten in het onderwijs aan. Concreet zullen zo’n 2.500 leerkrachten en omkaderend personeel in zowel basis als secundaire scholen na de krokusvakantie elke week thuis zelf een speekseltest kunnen afnemen. Door dat op regelmatige basis – het plan is wekelijks een test met ochtendspeeksel – te doen, moeten besmettingen met het coronavirus sneller opgespoord kunnen worden.

“Het is voor onze kinderen en jongeren cruciaal dat de scholen open kunnen blijven”, klinkt het bij de ministers van Volksgezondheid. “Er zijn al verschillende maatregelen genomen, maar nu maken we werk van een nieuwe verdedigingsmuur rond de scholen.”

Naast sneltesten

Ook de ministers van Onderwijs tonen zich akkoord met het proefproject. Doel is om door middel van vroegtijdige opsporing van mogelijke besmettingen mogelijke uitbraken in de klas of op school te vermijden. Eerder werden ook al sneltesten in het onderwijs in de strijd tegen het coronavirus ingeschakeld.

Het project start in slechts enkele pilootscholen en op vrijwillige basis in zowel het basis als het secundair onderwijs in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Om welke scholen het precies gaat, is nog niet duidelijk. De selectie en coördinatie wordt op het niveau van de deelstaten verder uitgewerkt.

De start is gepland in de week van 22 februari, het project zal zes weken lopen en wordt betaald door de deelstaten en de federale overheid. Professor Herman Goossens, hoofd van de federale testingstaskforce, neemt de algemene leiding op zich. Na drie en na zes weken volgt een evaluatie.