Eén op de tien jongeren één jaar na verlaten schoolbanken werkzoekend

© (Foto Unsplash)
© (Foto Unsplash)

Van de 65.311 jongeren die in 2019 de schoolbanken hebben verlaten, waren er 6.600 of 10 procent een jaar later nog werkzoekend. Dat is een lichte stijging tegenover de 8,9 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarlijks schoolverlatersrapport van VDAB. Uit dat rapport blijkt nog steeds dat hoe hoger geschoold, hoe kleiner de kans om na een jaar werkzoekend te zijn. Ook STEM-schoolverlaters doen het goed op de arbeidsmarkt. Dat meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits.

Het schoolverlatersrapport 2021 onderzoekt de jongeren die in 2019 de school verlieten en hoeveel van deze schoolverlaters op 30 juni 2020 als werkzoekend waren ingeschreven bij VDAB. Ruim 65.000 jongeren verlieten de schoolbanken in 2019. Een jaar later waren 6.600 jongeren nog op zoek naar werk. Daarmee stijgt het werkzoekendenpercentage met 1,2 procent tegenover het jaar ervoor.

Uit het rapport blijkt dat richtingen in STEM en in de zorg de meeste kans bieden op werk. Slechts 7 jongeren op 100 met een STEM-diploma zijn na een jaar werkzoekend. Bij jongeren met een zorgdiploma is dat zelfs maar 5 procent.

Het rapport toont ook opnieuw aan dat hoe hoger een schoolverlater geschoold is, hoe lager de kans is dat hij na een jaar nog werkzoekend is. Zo is maar 5 procent van de schoolverlaters met een hoger diploma na een jaar nog werkzoekend. Voor wie enkel een getuigschrift of diploma secundair onderwijs heeft, stijgt dat naar 11 procent en voor wie ongekwalificeerd is zelfs naar 28 procent.

“Binnenkort moeten heel wat jongeren een keuze maken over de studierichting die ze willen volgen. Weten welke studierichtingen goed scoren, kan helpen om die keuze te maken. Op dat vlak zien we dit jaar geen verrassingen in het schoolverlatersrapport. Het hebben van een diploma verhoogt je kansen aanzienlijk en kies je voor de zorg of STEM, dan is er ook een grote kans op succes”, zegt minister van Werk Hilde Crevits.

De CD&V-minister ziet tegelijk ook dat de coronacrisis de jongeren treft. “1 op de 10 heeft een jaar na het verlaten van de schoolbanken geen job. Toch zijn er al positieve signalen. In de maandelijkse werkzoekendencijfers zien we duidelijk dat het aantal jongeren dat werkzoekend is, sterk daalt dit jaar. Ik doe nu vooral een oproep naar onze jongeren om een richting te kiezen die hen echt interesseert en passioneert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier