https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eén dag per week op de campus: zo starten hogescholen en universiteiten opnieuw op

©JONAS D'HOLLANDER BELGA
©JONAS D'HOLLANDER BELGA
Olaf Verhaeghe

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en de hogescholen en universiteiten willen vanaf 19 april terugkeren naar de situatie voor de paaspauze. Studenten moeten dus na de paasvakantie opnieuw twee halve dagen of één hele dag les kunnen krijgen op de campus. Personeelsleden in het hoger onderwijs zullen ook gebruik kunnen maken van de 200.000 zelftesten die de overheid beschikbaar maakt.

Al meer dan een jaar quasi volledig afstandsonderwijs. Dat is het regime waar de studenten van hogescholen en universiteiten het in coronatijden noodgedwongen moeten mee doen. Ondanks inspanningen van docenten en studenten zelf, weegt de aanslepende situatie bijzonder zwaar op het mentaal welzijn. Uit de meest recente Sciensano-bevraging blijkt dat de leeftijdsgroep tussen 18 en 29 jaar het zwaarst is getroffen. Bijna twee op de vijf geeft aan depressieve gevoelens te hebben.

Na overleg met de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor om vanaf komende maandag 19 april opnieuw contactonderwijs mogelijk te maken op de hogescholen en universiteiten. Het gaat wel maar om twee halve dagen of één volledige dag per week op de campups. In de praktijk keren studenten en docenten dus terug naar de situatie zoals die voor de paaspauze gold. De regels voor practica waarbij fysieke aanwezigheid vereist is, blijven dezelfde.

Maximum één op de vijf

De capaciteit op de campus wordt vastgelegd op maximum 20 procent. Dat betekent dat slechts één op de vijf stoelen in de klas of het auditorium bezet mag zijn. Ook de strenge veiligheidsmaatregelen qua mondmaskers en afstandsregels blijven behouden. Als bijkomende maatregel voorziet Vlaanderen vanaf begin mei 200.000 zelftesten zodat onderwijspersoneel zich twee keer per week eenvoudig en kosteloos kan laten testen.

“Dit is niet de grote heropening”, beseft minister Ben Weyts. “Maar het is wel een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven de situatie op de voet volgen, met de bedoeling om nog meer contactonderwijs mogelijk te maken voor de studenten zodra dit kan.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.