Duo van Ter Groene Poorte wint Graham’s Port and Pastry Cup

© gf
Redactie KW

Tijdens een wedstrijd op de Horeca Expo in Gent werden Belgische hotelscholen uitgedaagd om hun ideale Graham’s porto en patisserie paring te presenteren. Een initiatief van portohuis Graham’s om jonge sommeliers en patissiers hun krachten te laten bundelen.

Graham’s Ambassadors Regula Ysewijn (bekend van het televisieprogramma Bake Off Vlaanderen) en Joost Arijs (Beste Patissier 2012 en Beste Chocolatier 2019) degusteerden elke pairing en oordeelden dat de combinatie van Brent Vanbelle (student bakkerij) uit Buggenhout en Henri Vanbeselaere (student sommelier) uit Tielt van Ter Groene Poorte in Brugge de hoogste score verdiende.

Naast de titel, won het duo ook een ticket richting Portugal, de thuisbasis van Graham’s Port. Daar mogen ze hun pairing voorstellen aan The Symington Family. Tevens zullen ze er ondergedompeld worden in de wondere wereld van het bekende portohuis.

Dessert

Brent Vanbelle en Henri Vanbeselaere, gecoacht door de leerkrachten Pol Deschepper en Erik Desmarets, veroverden de jury met hun dessert “Herfst in de Douro-vallei” in combinatie met Graham’s 10 Year Old Tawny Port. Brent gebruikte in zijn dessert kaneel, kruidnagel, steranijs, gember en gekonfijte sinaas. Henri vond deze aroma’s ook terug in de geserveerde porto.

De subtiele smaken van amandelen, zoethout en vanille, afkomstig van de opvoeding op eiken hout vaten, werden eveneens verwerkt in het dessert. “De vulling werd gemaakt van donkere melkchocolade waardoor de pastry een intense smaakstructuur heeft, perfect in harmonie met de Graham’s Port”, weet Brent. “Onder de pastry lag een crumble van niet geroosterde amandelen, licht gezouten met fleur de sel, net als de karamel.”

Henri motiveerde de pairing met de port heel overtuigend: “De ziltige smaak zorgt voor een lagere alcoholgewaarwording waardoor de subtiele aroma’s van de 10 Years Old Tawny nog meer naar voren komen.”

Herfst

Ook achter hun presentatie zat een leuk verhaal. Zowel de pastry en port hebben oranje-bruine kleuren, verwijzend naar de herfst. Er werd gebruik gemaakt van droogijs bij de presentatie aan de jury. Dit refereerde naar de mist in de Douro-vallei in de herfst. Het onderbord werd gemaakt uit chocolade die het reukorgaan prikkelt. Het dessert lag op een chocoladen ‘rabelo’ bootje waar de portvaten oorspronkelijk mee werden getransporteerd.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.