Dries Vandergunst start op 1 januari als directeur eerste graad in VMS

Dries Vandergunst (44) wordt vanaf 1 januari directeur van de eerste graad van de Vrije Middelbare School (VMS) in Roeselare. Hij zal samen het directieteam van de school vormen met directeur-eindverantwoordelijke Nele Goethals. De nieuwe directeur stelt voor zichzelf een concreet doel op: “Het is belangrijk dat de directie zo veel mogelijk zichtbaar en aanspreekbaar is voor iedereen.”

© Stefaan Beel
© Stefaan Beel

Dries Vandergunst is gehuwd met Annelies Vanclooster en heeft vier kinderen: Marie (18), de tweeling Robbe en Siebe (17) en Bas (10). “Ik kom helemaal niet uit een onderwijsfamilie”, begint de nieuwe directeur. “Ik heb wel altijd graag gewerkt met jongeren. Ik ben in de KSA geweest en als leider vond ik het tof als ik de jongeren iets kon bijbrengen . Als leider én als leerkracht is het trouwens ook leuk om de evolutie door de jaren heen te volgen van iemand die je hebt gekend in de jeugdbeweging of op school.”

VTI Torhout

“Ik heb dan ook in het hoger onderwijs de lerarenopleiding in Torhout gevolgd waar ik in juni 1999 afstudeerde. Mijn eerste werkervaring deed ik op in het VTI in Torhout, waar ik een jaar Nederlands en geschiedenis heb gegeven aan toch relatief ‘zware’ klassen. Daar heb ik veel geleerd op het gebied van klasmanagement .”

“Toen ik in september 2000 in de VMS mocht starten, werd ik als jonge leerkracht uitstekend begeleid door collega Luc Demey”, herinnert Dries Vandergunst zich nog. “Dat was zeker een meerwaarde, want als startende leerkracht heb je zaken genoeg om uit te voeren en uit te vissen. Als er dan een ervaren collega naast je staat en je goede raad geeft, voel je je een stuk beter .”

Volle goesting

“Wanneer ik vernam dat er een vacature voor directeur eerste graad was, vond ik dat meteen interessant. Ik heb wel lang nagedacht voor ik me kandidaat heb gesteld. Ik wilde eerst het nieuwe schooljaar goed opstarten, met die coronamaatregelen en een nieuw leerplan in het tweede jaar .”

“Daarna heb ik de vacature nog eens zeer goed gelezen en kwam ik tot de conclusie dat die job echt iets voor mij kon zijn . Ik heb uiteindelijk gesolliciteerd en ben blij dat ik na de selectieprocedure gekozen werd als nieuwe directeur. Het is een taak die ik met volle goesting zal doen.”

“Expertise delen”

“De VMS is een sterke, unieke school die deel uitmaakt van een groter geheel. De VMS is geen eiland en mag ook niet zo denken en handelen . We moeten als school delen met en leren van alle scholen in de scholengroep zonder onze eigenheid te verloochenen. Er zit heel veel expertise in de scholengroep. Het concurrentiemodel tussen scholen dat vroeger bestond, is niet meer van deze tijd”, weet Dries Vandergunst.

“Er is nog geen echte taakverdeling afgesproken binnen het directieteam. Directeur-eindverantwoordelijke Nele Goethals, die op 1 september 2020 aan de slag ging in VMS, en ik zullen heel veel samen doen. Na verloop van tijd zullen er misschien meer afgelijnde projecten komen die we afzonderlijk zullen behartigen. Maar daar hebben we een beetje tijd voor nodig. Wat wel al zeker is, is dat ik mijn werkstek zal hebben in het oude bureau van directeur Willy Phlypo in het hoofdgebouw. Het is belangrijk dat de directie zo veel mogelijk zichtbaar en aanspreekbaar is voor iedereen in de VMS.” (PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.