Drie leerlingen en leerkracht van De Bron in Tielt op inleefreis naar Bangladesh

We herkennen v.l.n.r. Otte Rebry, Kobe Nachtergaele, Fien Demaecker en Wannes Dewulf. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Drie leerlingen en een leerkracht van De Bron maken tijdens de paasvakantie een trip naar Bangladesh in Zuid-Azië. “Het gaat om een inleefreis”, duidt Kobe Nachtergaele. “We hebben meerdere acties gehouden om de kosten van dit project te kunnen financieren”, aldus Otte Rebry (16), Fien Demaecker (17) en Wannes Dewulf (16).

Het was godsdienstleerkracht Gert-Jan Monteyne die de schoolgemeenschap De Bron liet kennismaken met Banglabari. Dat is een vzw die gevestigd is in Torhout en sinds 2014 vrijwilligers groepeert die zich voor meerdere goede doelen in Bangladesh, een land begrensd door India en Myanmar, inzetten. Tieltenaar Kobe Nachtergaele, leerkracht wiskunde, vergezelt de leerlingen Fien Demaecker (5WEW, woont in Wingene, heeft een zus Kim en een broer Daan), Otte Rebry (5LWI, Tielt, de zus van Toon en Josse) en Wannes Dewulf (5WEW, Dentergem, broer van Lauren en Ella) op deze inleefreis.

Geen bouwkamp

De vzw Banglabari ondersteunt, organiseert, coördineert en inspireert acties om de armoede in Bangladesh te bestrijden en de leefbaarheid in het land te vergroten. “De Bron nam in het verleden al verschillende keren deel aan inleefreizen, onder meer van de Damiaanactie”, zegt Kobe Nachtergaele. “Onze school staat bekend om de vele Europese projecten, nu zoeken we het wat verder van huis. Het is in de eerste plaats de bedoeling om de andere cultuur en gewoontes te leren kennen. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een bouwkamp. We gaan er niet om te werken, wel om ons in te leven. In totaal bestaat onze groep uit 20 personen uit verschillende scholen.”

Ontmoetingen

Ervaring opdoen hoor je vaak terugkeren als je vraagt naar het waarom van de deelname. “Ik hoorde onze godsdienstleerkracht daarover vertellen. Er werd ook een filmpje getoond en dat sprak me aan”, zegt Wannes. Ook Otte kreeg interesse via het filmpje. “Ik kijk ernaar uit om andere ervaringen op te doen, je krijgt maar één keer de kans om dit te doen.” Dat zegt ook Fien, die zo veel mogelijk wil ontdekken.

“We weten perfect wie er achter zit en weten op de euro waar het geld voor wordt gebruikt”

Naast geldinzameling stelt Banglabari ook de ontmoeting centraal. Het Bengaalse woord Banglabari betekent letterlijk Huis in Bangladesh. “Je helpt er verschillende mensen mee. Voor een huis heb je niet alleen stenen en mortel nodig, maar het gaat ook om de inrichting en andere aspecten”, duidt Kobe.

Reis zelf betalen

De focus ligt op drie pijlers. Vooreerst de huizenbouw. “De vzw stelt geld ter beschikking van gezinnen om duurzame, eenvoudig te onderhouden huizen te bouwen.” Daarnaast is er nog het tewerkstellingsproject Asha, een borduuratelier voor jonge vrouwen in de hoofdstad Dhaka. En ten slotte Banglaboost, dat een duw wil geven aan de allerarmste Bengalen door materialen aan te kopen waarmee een eenvoudig huis gebouwd kan worden.

De deelnemers moeten zelf hun reis betalen. “Ik heb met vrienden een optreden van een muziekgroepje georganiseerd”, zegt Otte. “De opbrengst van de toegang en de drank gaat naar deze reis.” Wannes heeft in de kerstvakantie gewerkt en klust ook in het weekend. Fien nodigde dan weer familie en vrienden rond een kampvuur uit. “De opbrengst van onder meer de glühwein dient ook om de reis te helpen betalen.”

Kleinschalig project

Of volgend schooljaar hetzelfde project wordt gesteund, is niet zeker. “Dat zien we later wel. We focussen nu eerst volop op de komende acties, onder meer op een quiz”, zegt Kobe. “We beseffen dat sommige organisaties op vandaag onder druk staan. Maar Banglabari is nu net een heel kleinschalig project dat heel doelgericht werkt. We weten perfect wie er achter zit en weten op de euro waar het geld voor wordt gebruikt. Het wordt op alle vlakken een boeiende ervaring.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier