Dreigende sluiting tijdens zomer voor IBO De Boomgaard in Hooglede

Zeven vacatures voor kinderbegeleiders bij de gemeente Hooglede raken maar niet ingevuld. Dit kan ertoe leiden dat tijdens de zomervakantie kinderopvang De Boomgaard op Sint-Jozef noodgedwongen gesloten blijft vanwege personeelstekort.

IBO De Boomgaard werd vorig jaar nog beloond met De Gouden Kinderschoen door de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (zie foto). Dit jaar dreigt het filiaal op Sint-Jozef te moeten sluiten tijdens de zomervakantie wegens personeelstekort. (foto JT) © (foto JT)

Niet enkel in Hooglede is er een acuut tekort aan personeel in de buitenschoolse kinderopvang, ook in tal van andere gemeenten krijgt men deze jobs maar moeilijk ingevuld. In totaal is er sprake van zo’n 500 vacatures die moeilijk ingevuld raken. Dit gebrek zal er wellicht toe leiden dat de buitenschoolse opvang op Sint-Jozef deze zomer niet zal kunnen doorgaan.

“Sinds onze oproep naar zeven nieuwe mensen, hebben we toch al een paar reacties gekregen”, vertelt schepen van Kinderopvang Julie Misplon (Allen 8830).

IBO De Boomgaard beschikt over drie filialen in de gemeente, met name in Hooglede, Gits en in Sint-Jozef. Die laatste dreigt nu wegens personeelstekort uit de boot te vallen.

Noodplan uitwerken

“We willen een kwaliteitsvolle opvang garanderen,” vervolgt Julie Misplon. “Maar tijdens de zomervakantie zal het wellicht onmogelijk zijn om alle filialen voldoende te bemannen, waardoor we bezig zijn aan een noodplan. Concreet betekent dit dat de twee grootste en gecentraliseerde locaties open zouden blijven: de filialen in Hooglede en Gits.”

“In Hooglede is er een capaciteit voorzien van 58 kinderen en in Gits bedraagt dit aantal 60 kinderen. Deze capaciteit kunnen we nog optrekken. Op De Geite kunnen er 42 kinderen terecht, maar dit filiaal zouden we tijdens de zomer sluiten. Vorig jaar kwamen er telkens tussen de 13 en 28 kinderen naar de opvang in De Geite tijdens de zomervakantie, in Gits schommelde dat tussen de 50 en 77.”

De ouders van de betrokken kinderen kregen hier ook al een brief over waarin de hele situatie wordt uitgelegd. Toch moeten zij niet in de kou blijven staan en is er de garantie dat elk kind sowieso een opvangplaats zal hebben. “We begrijpen dat dit voor de ouders geen aangename situatie is maar er is nu eenmaal geen alternatief. Het voorstel om de opvangplaatsen elk een maand open te houden, is praktisch niet haalbaar.”

Ouders die hun kinderen normaliter naar Sint-Jozef sturen, kunnen sinds deze week hun kind inschrijven voor de locaties Hooglede of Gits. Die inschrijvingsperiode loopt tot 17 juni. “Iedereen die zich tijdens deze periode inschrijft, zal gegarandeerd een opvangplaats hebben.”

“Ik wil ook nog eens benadrukken dat deze situatie enkel geldt voor tijdens de zomervakantie. Na die inschrijvingsperiode zullen we dan een definitieve beslissing nemen.”

We garanderen dat elk kind sowieso een opvangplaats zal hebben

“We hopen dat alles kan blijven zoals het is, maar we moeten eerlijk zijn en uitgaan van het slechtste scenario. Voor ouders die met vervoersproblemen kampen, zullen we proberen om vervoer te voorzien. Hiervoor gaan we op zoek naar vrijwilligers.”

Michaël Vanderper, een van de ouders, is niet te spreken over de eventuele sluiting: “Onze actiegroep met ouders van Sint-Jozef is helemaal niet opgezet met deze eenzijdige beslissing van het gemeentebestuur. We hebben dan ook een gesprek gepland met het gemeentebestuur omdat we over voldoende argumenten beschikken om deze beslissing te weerleggen. Dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd.”

Gunstige voorwaarden

Ondertussen hoopt de gemeente dat de vacatures ingevuld raken. “De arbeidsvoorwaarden zijn dan ook zeer gunstig. Kinderbegeleiders mogen hun eigen kinderen meenemen naar de opvang, ze ontvangen maaltijdcheques, kunnen bijkomende uren presteren en daarbovenop mogen ze tijdens de zomervakantie zelf drie weken verlof nemen”, legtt schepen Julie Misplon uit.

Wie zelf geïnteresseerd is om aan de slag te gaan als kinderbegeleider, kan terecht op www.hooglede.be/vacatures. Hier vind je de functiebeschrijving en de arbeidsvoorwaarden terug.

Info: via nancy.huyghe@hooglede.be of 051 23 13 96.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.