Dorine Feryn stopt als directrice van VBS Oogappel (Lo) en VBS Zonnebloem (Pollinkhove)

Dorine Feryn.© KVCL
Dorine Feryn.© KVCL
Redactie KW

Vbs Oogappel in Lo en vbs Zonnebloem in Pollinkhove moeten op zoek naar een nieuwe directeur. Huidig directrice Dorine Feryn gaat vanaf volgend schooljaar namelijk aan de slag als coördinerend directeur van Scholengemeenschap De Zaaier, een functie die ze nu al ad interim uitoefent. Feryn was 17 jaar directrice van beide basisscholen. “Ik blik terug met een zeer fier gevoel.”

Dorine Feryn ging in 2004 aan de slag als directeur van het toenmalige gemeentelijk onderwijs Lo-Pollinkhove. Na een fusie in 2008 met het vrij onderwijs kreeg ze de drie basisscholen van Lo-Reninge onder haar hoede. In 2016 werd de grote vrije basisschool Lo-Pollinkhove-Reninge-Nieuwkapelle opnieuw opgesplitst. “Ik stond dus in totaal 17 jaar aan het roer”, zegt Feryn. “Ik stop officieel op het einde van het schooljaar, meer bepaald op 31 augustus. Al zal de einddatum vermoedelijk ergens in juli liggen. Zo krijgt de nieuwe directeur ruimte om de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar te treffen volgens zijn of haar visie.”

Nieuwe uitdaging

In maart vorig jaar kreeg Feryn de kans om de coördinerende directeur van Scholengemeenschap De Zaaier te vervangen. Die functie combineert ze nu al bijna een jaar met die van administratief directeur van vbs Lo-Pollinkhove. “Die combinatie is niet altijd vanzelfsprekend”, zegt ze. “Soms moet ik noodgedwongen wat taken als administratief directeur uitstellen omdat er zaken binnen de scholengemeenschap voorrang krijgen. Nu vangt mijn collega Els ( Breemeersch, pedagogisch directeur van vbs Lo-Pollinkhove, red.) dit op, maar dat kan niet blijven duren. Ik heb daar zelf geen goed gevoel bij. Ik heb 17 jaar lang proberen het beste van mezelf te geven en heb de lat hoog gelegd. Het wringt bij mij dan ook om taken niet tijdig te kunnen aanpakken en niet alles te kunnen geven voor de school. Dan moet je eerlijk zijn en knopen doorhakken, ook al is dat met veel pijn in het hart. Maar een nieuwe uitdaging lonkt.”

Goeie basis gelegd

Zeventien jaar het reilen en zeilen van een school in goede banen leiden, het is een lange periode. “Ik blik terug met een zeer fier gevoel”, zegt de afscheidnemende directrice. “Als ik zie hoe de oogappels en zonnebloempjes ( zo noemt Feryn steevast de leerlingen van vbs Oogappel en vbsVBS Zonnebloem, red.) die de voorbije jaren onze scholen verlieten nu in het leven staan en wat ze gerealiseerd hebben, dan mag je wel stellen dat we als school een goeie basis hebben gelegd. Ik kan terugkijken op een fijne samenwerking en waardering met en van ouders en een didactisch sterke samenwerking met de leerkrachtenteams. Ik kon ook altijd rekenen op de schitterende ondersteuning van beide ouderverenigingen en een constructieve samenwerking met de schoolraad, het CLB, het schoolbestuur, het stadsbestuur en de technische dienst en de lokale gemeenschap. We hebben bergen verzet!”

“De dood van onze leerling Aaron, in een ongeval, is mijn meest trieste herinnering”

In haar nieuwe functie als coördinerend directeur van Scholengemeenschap De Zaaier zal Feryn niet meer tussen de leerlingen staan. “Ik zal de kinderen uiteraard missen”, zegt ze. “Ik heb geprobeerd om voor elke zonnebloem en elke oogappel te zorgen als waren het mijn eigen kinderen. Ik heb steeds geprobeerd om mijn geloof in elk van hen te uiten, te verwoorden, te laten ervaren, om verbinding met hen te maken. Geloof hebben in elk kind, dat doet ertoe. Vanuit dit gevoel ‘zij gelooft in mij’ krijg je van elk van hen een onvoorwaardelijk respect en vertrouwen terug. Als ik op straat loop in Lo of Pollinkhove, kom ik ongetwijfeld (oud-)leerlingen tegen. Ze roepen al van ver goeiendag. Zalig, toch? Het is een teken dat je iets voor hen betekent. In de job van coördinerend directeur valt de rechtstreekse connectie met kinderen helaas weg.”

Veel herinneringen

Aan haar lange loopbaan als directrice bewaart Feryn een pak herinneringen. “Ik heb gelukkig enorm veel, eigenlijk ontelbare, positieve herinneringen”, zegt ze. “In die 17 jaar hadden we drie grote doorlichtingen waarbij we telkens een volledig positief rapport kregen. Dat steekt er wel met kop en schouders bovenuit. Ik mag dus terugblikken op sterk en kwaliteitsvol onderwijs. Maar dat is niet alleen een pluim op mijn hoed, het is ook een grote pauwenveer op de hoed van elke juf.”

Feryn probeerde naar eigen zeggen altijd te verbinden. “Zo hadden we het feestjaar in het schooljaar 2013-2014 waarbij we 250 jaar onderwijs Lo vierden. Naar aanleiding daarvan organiseerden we een optreden van het Westvlams Gemiengeld Vintekoor, gevolgd door de Gold- en Silverparty waar net geen 1.000 mensen op af kwamen. Vier jaar later was er de Pinkparty, ook dat was een voltreffer met ongeveer 1.200 feestvierders. Maar we verzorgden ook elk jaar een uniek en schitterend schoolfeest, het ene jaar in Pollinkhove en het andere jaar in Lo. Ook daarbij heb ik altijd willen streven naar kwaliteit. De vele bezoekers genoten steevast van tot in de puntjes afgewerkte optredens.”

Dorine Feryn vond het steeds van groot belang om mee te stappen in de nieuwe trends in het onderwijslandschap. “We hebben heel wat nieuwe leermethodes geïntroduceerd. In Pollinkhove waren we zelfs bij de eersten in de regio met digitale schoolborden in de klaslokalen. In Lo is de samensmelting van de kleuterschool met de lagere school in één vernieuwde site uiteraard een mooie herinnering. We hebben in de loop van de jaren beide scholen ook kunnen voorzien van veel groene speelruimte en twee prachtige schooltuinen.”

Helaas werd Feryn ook geconfronteerd met enkele mindere momenten tijdens haar carrière “De meest trieste herinneringen komen uit het schooljaar 2007-2008”, zegt ze. “Het gemeentebestuur regelde toen een vrijwillige fusie met het vrij onderwijs. We hebben hard gestreden voor het behoud van het gemeentelijk onderwijs, wat niet is gelukt. Ondertussen heb ik dit een plaats gegeven en kunnen we rekenen op uitgebreide ondersteuning van het stadsbestuur via het flankerend onderwijsbeleid. Maar veel erger was het auto-ongeluk op 6 januari 2008 waarbij onze oogappel Aaron het leven liet. Een kind moeten afgeven, het doet me nu nog tranen wegpinken.”

Vacature staat open

De vacature voor fulltime directeur staat sinds 24 februari open, want ook Els Breemeersch stelt haar functie van pedagogisch directeur ter beschikking. Zij gaat weer als leerkracht aan de slag in de school. “Op zaterdag 3 april organiseren we sollicitatiegesprekken”, geeft Feryn nog mee. “We zijn op zoek naar een nieuwe directeur die met veel goesting en enthousiasme aan de slag gaat in vbs Oogappel, boom van een school, en vbs Zonnebloem, dorpsschool met pit!”

“Ik heb hard gewerkt voor de scholen”, besluit Feryn. “Af en toe zo hard dat mijn gezin op de tweede plaats kwam. Maar ik ben hen dankbaar dat zij steeds achter me zijn blijven staan.” (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier