Directeur Luc Merveillie sluit schoolpoort voor laatste keer

De directeur werd door de leerlingen van alle studiejaren getrakteerd op een opdracht en kreeg veel cadeautjes.© EF
De directeur werd door de leerlingen van alle studiejaren getrakteerd op een opdracht en kreeg veel cadeautjes.© EF
Redactie KW

De laatste vrijdag van de maand februari was ook de laatste werkdag voor Luc Merveillie (61). De directeur van de vrije basisschool Westouter gaat met pensioen. “De school is een sociaal gegeven waar het kind centraal staat. Dat sociale contact met al wie in en rond de school actief is, zal ik zeker missen.” Luc werd directeur in 1998, eerst op deeltijdse basis en vanaf 2001 op voltijdse basis.

Op zijn laatste werkdag nam Luc actief deel aan de georganiseerde activiteiten. “Het was niet alleen een afscheid van een loopbaan van 42 schooljaren, maar zeker ook van een nare periode waar we de school een week lang moesten sluiten door corona.”

In zijn laatste werkjaar zag Luc nog de goedkeuring binnenkomen van het dossier voor de verbouwingen. “Op dat vlak is het onderwijs een logge instelling. Het was dan ook lang wachten op die verlossende ja. Concreet gaat het om renovatie van de bestaande bergingen en overdekte speelplaats aan de inkom van de school en de afbraak van polyvalente zaal met aansluitend de refter en de computerklas.”

Van postbode tot digitale school

Die computer is in de huidige schoolse werking niet meer weg te denken. Luc herinnert zich nog hoe de postbode met dikke enveloppen zo goed als dagelijks aan de school stond. “In die enveloppen staken vele vellen papier met daarop ellenlange teksten over hervormingen.”

“Toen ik startte als onderwijzer in het vijfde leerjaar was net de vernieuwde wiskunde ingevoerd. Mijn collega’s, die al wat jaren in het vak zaten, hadden daarover wel met wat opmerkingen. Dat gevoel had ik ook met de omschakeling naar de digitale school. De postbode zag ik minder en minder. Met één klik op een bijlage van de mailbox kon ik aan de slag.”

Vlinderen

Nu Luc de school verlaat zal hij zich wat meer kunnen toeleggen op zijn hobby: het vlinderen. Nu vijf jaar geleden schreef hij met een aantal bevriende vlinderaars een boek over de vlinders in West-Vlaanderen.

“Door de drukte van de job verdween de passie wel eens in de kast. Het wordt straks tijd om de kast weer open te doen. En als daar dan een buitenlandse reis uitvalt voor een bijzondere waarneming zal ik die zeker ondernemen.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.