Directeur Filiep Defraye neemt definitief afscheid van Hotel- en Toerismeschool Spermalie

Filiep Defraye, directeur van Hotel- en Toerismeschool Spermalie gaat met pensioen: “Ik heb het altijd heel graag gedaan.” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Filiep Defraye, directeur van Hotel- en Toerismeschool Spermalie gaat met pensioen: “Ik heb het altijd heel graag gedaan.” (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Op 26 februari trekt Filiep Defraye (62) definitief de deur van Hotel- en Toerismeschool Spermalie achter zich dicht. 40 jaar geleden startte hij er zijn onderwijsloopbaan als leraar economie en informatica. Vier jaar lang stond hij voor de klas, alvorens enkele jaren in de privé aan de slag te gaan. In 1991 keerde hij terug als directeur volwassenenonderwijs om in 1999 algemeen directeur te worden. Een mooie onderwijsloopbaan die hij nu tevreden afsluit.

In de komende jaren wil Filiep Defraye samen met zijn vrouw, drie kinderen en vijf kleinkinderen nog wat genieten van het leven en de wereld verder ontdekken.

“Ik heb heel veel te danken aan Spermalie” opent de Wevelgemnaar het gesprek. “De school was mijn tweede thuis en dat zal ik heel erg missen. De gezellige ambiance, de mensen waarmee ik zoveel jaren samenwerkte. Ik voelde me hier echt thuis. Ik heb heel veel boeiende mensen leren kennen die ik anders nooit had ontmoet. Ik heb ook vaak mogen reizen. Als voorzitter van EUHOFA, de wereldwijde vereniging van directeurs van hotelscholen, kreeg ik de kans om heel wat plaatsen in de wereld te ontdekken. Ik ben heel erg dankbaar voor alles wat Spermalie me gegeven heeft.”

Filiep Defraye was altijd het visitekaartje van de school. Als stijlvolle en vriendelijke gentleman vertolkte hij perfect de gastvrijheid, vakkennis en discipline waarvoor Spermalie bekend staat.

Memorabele ervaring

“Directeur zijn van een hotelschool is speciaal maar ik heb het altijd heel graag gedaan. Je komt op plaatsen waar je als gewone burger nooit komt. De vele banketten voor hoge gasten zijn zowel voor mij, de leerlingen als hun ouders onvergetelijke herinneringen. Maar het absolute hoogtepunt uit mijn carrière blijft het huwelijk van koning Filip en Mathilde. De datum (4 december 1999, red.) staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Het was een koude winterdag en het had gesneeuwd. Onze leerlingen en leraren verzorgden foutloos een receptie voor 2.200 gasten. Toen we terugkeerden uit Laken en tegen middernacht de Snaggaardstraat inreden, stonden alle ouders klaar om ons te verwelkomen met een oorverdovend applaus. Een memorabele ervaring voor iedereen.”

Filiep Defraye weet als geen ander welk impact de coronacrisis heeft voor de horeca maar weigert om in negativiteit te vervallen. “Hopelijk mogen cafés en restaurants over enkele weken terug hun deuren openen en dan ben ik optimistisch voor de toekomst.”

Schoonste stiel

“Toen we acht jaar geleden met het programma ‘De nieuwe garde’ met onze school bijna wekelijks op televisie kwamen, ontdekten heel wat jongeren het beroep. Velen droomden van een carrière als topchef. In deze periode zaten meer dan 700 leerlingen op onze school. Die hype is duidelijk achter de rug en corona zal wellicht ook voor hotelscholen niet zonder gevolgen blijven.”

“Toekomstige studenten worden ongetwijfeld beïnvloed door de vele negatieve berichten uit de sector maar het blijft voor mij de schoonste stiel van de wereld”, besluit Filiep Defraye.

(PD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.