Directeur Dirk Temmerman neemt in stijl afscheid van SNT: “Nu is het tijd om tot rust te komen en te genieten”

“In het SNT heerst een soort gezelligheid en verbondenheid onder de teamleden en dat vind ik belangrijk”, stelt afscheidnemend directeur Dirk Temmerman. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
“In het SNT heerst een soort gezelligheid en verbondenheid onder de teamleden en dat vind ik belangrijk”, stelt afscheidnemend directeur Dirk Temmerman. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Op 31 mei trok Dirk Temmerman (62), directeur van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Brugge, definitief de deur van zijn kantoor achter zich dicht. Hij was ruim 37 jaar verbonden aan het instituut dat in de volksmond beter bekend staat als het SNT. Maandag werd hij feestelijk en coronaveilig uitgezwaaid. Een Brugse paardenkoets bracht hem door de binnenstad voorbij de verschillende locaties van het SNT.

Langs het parcours stonden overal leerkrachten opgesteld die applaudisseerden en hem toejuichten. Op de Burg wachtte schepen van Onderwijs Ann Soete hem op voor een laatste eerbetuiging.

“Toen ik in 1981 afstudeerde als germanist moest ik eerst aan de slag als studiemeester maar na mijn legerdienst kon ik in 1984 aan de slag in het SNT als leerkracht Engels”, opent Dirk Temmerman. “Kort daarna combineerde ik die opdracht met de functie van adjunct-directeur. 15 jaar later werd ik directeur van wat toen eigenlijk een avondschool was waar cursisten vooral na hun dagtaak taallessen volgden.”

Grootste in regio

Dirk Temmerman was 22 jaar directeur van het SNT en heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de school. Hij is eigenlijk de man die het SNT gemaakt heeft tot wat het vandaag is. Het CVO is met zijn 7.500 cursisten het grootste in de regio en noteert jaarlijks zo’n 18.000 inschrijvingen. Hij heeft de kleine avondschool uitgebouwd tot een instituut met meer dan een miljoen lesuren.

“Als ik terugblik op mijn onderwijsloopbaan zie ik een duidelijke evolutie in het volwassenenonderwijs. Tot de eeuwwisseling deed iedereen zijn ding. Er waren geen leerplannen, evaluatie bestond niet en elke leraar bepaalde zelf de inhoud van zijn lessen. In 1999 zorgde het decreet volwassenenonderwijs voor meer gelijkheid maar tevens ook voor minder kansen om de lessen creatief in te vullen. De mogelijkheid om het aanbod aan te passen aan de cursisten behoort al een tijdje tot het verleden en dat vind ik heel jammer.”

Speciale sfeer

Op de vraag naar zijn mooiste herinnering kan de afscheidnemende directeur geen antwoord geven. “Ik kende weinig ups-and-downs in mijn loopbaan en wellicht daarom kan ik me geen hoogtepunt of mindere ervaring voor de geest halen. Ik heb me goed geamuseerd en verlaat met een fijn gevoel mijn school en dat vind ik het belangrijkste. In het SNT heerst een soort gezelligheid en verbondenheid onder de teamleden en dat vind ik belangrijk. Ik heb mijn opvolger de raad gegeven om ervoor te zorgen dat die speciale sfeer behouden blijft.”

Tuinieren en reizen

Dirk Temmerman is helemaal niet bang van het beruchte ‘zwarte gat’. “Samen met mijn vrouw (lerares Engels aan het SNT, red.), die binnenkort ook met pensioen gaat, zal ik nu vooral genieten van ons eerste kleinkind maar ook tuinieren en reizen staan op mijn programma. Ik heb de laatste jaren heel wat uren op school doorgebracht. Door de vele verbouwingswerken was ik ook tijdens de schoolvakanties vaak present. Nu is het tijd om te genieten en tot rust te komen. Ik heb voor de komende maanden nog maar weinig plannen gemaakt. Ik zie wel wat er op me afkomt.”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier