Dimitri Vandamme maakt online detectivespel voor kinderen: “Garage werd filmset”

Dimitri Vandamme met zoontje Boris en enkele experimenten. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Vier wetenschappers werken in het grootste geheim aan een mysterieus experiment. Net als een van hen de code weet te kraken, wordt de oplossing gestolen!” Neen, het gaat hier niet om de inleiding van een stationsroman maar om de aanzet van de jaarlijkse Kinderuniversiteit. “Door de strenge coronamaatregelen mogen we geen kinderen op de unief uitnodigen, dus staken we een online detectivespel in elkaar”, klinkt het bij Dimitri Vandamme (37), een van de hoofdrolspelers.

Kinderen warm krijgen voor wetenschap, het is één van de talrijke uitdagingen die het onderwijs wenst aan te pakken. “Jaarlijks organiseert de Associatie Universiteit Gent de Kinderuniversiteit, waar leerlingen vanuit het gehele land kennis kunnen maken met het hoger onderwijs.” Dimitri volgt een bacheloropleiding secundair onderwijs, met een specialisatie in wiskunde en fysica en keek uit naar dit jaarlijkse gebeuren. “Corona gooide echter heel wat roet in het eten. Samenscholingen mogen niet, social distance is de norm dus werd het al snel duidelijk dat de Kinderuniversiteit op de helling stond.” De Menenaar zocht, samen met zijn studiegenoten, naar een oplossing en die kwam er in de vorm van een online spel.

Laagdrempelig

“We wisten dat er naar online alternatieven moest worden gezocht maar hoe pak je dat het best aan”, klinkt het. “Het was uiteindelijk mijn zoontje Boris dat plots op de proppen kwam met een detectivespel. Samen met onze studiegenoten waren we meteen verkocht en in geen tijd werkten we het geheel uit”.

Via de Facebookpagina van de Kinderuniversiteit werden alle jonge speurneuzen ondergedompeld in een spannend verhaal. “Via video’s die op regelmatige tijdstippen worden gepost, scheppen we een verhaallijn met mysteries. Wie de mysteries wil gaan oplossen, moet zelf thuis aan de slag gaan met allerlei wetenschappelijke experimenten.”

Het is niet de bedoeling om kinderen gevaarlijke zaken te laten uitvoeren – Dimitri Vandamme

Dimitri benadrukt wel dat het gaat om laagdrempelige projecten. “Het was nooit de bedoeling om kinderen gevaarlijke dingen te laten uitvoeren of om hen projecten voor te schotelen waar je speciale zaken voor nodig hebt. We willen de ouders niet op kosten jagen, trouwens het gros van de winkels is dicht dus snel nog even iets halen behoort niet tot de mogelijkheden. Alle studenten van onze richting werkten mee en we filmden allerlei scenario’s in ons eigen kot. Zo speel ik bijvoorbeeld de rol van professor Iciat, Prof.Iciat dus en werd mijn garage omgetoverd tot filmset.”

Alles op YouTube

Het was voor alle medewerkers van de Kinderuniversiteit een sprong in het duister maar dan wel eentje die met succes werd genomen. “De respons was razend positief”, gaat Dimitri verder. “We kregen al berichten toegestuurd van leerkrachten die geïnspireerd werden door onze creatieve manier van aanpakken. Daar doen we het uiteindelijk toch voor. Erg belangrijk is ook dat de filmpjes en opdrachten online blijven staan. Wie het niet meteen kon volgen via Facebook, kan gewoon nadien alles nog eens overlopen. Voor wie niet echt Facebook gebruikt is alles ook terug te vinden via YouTube. Het is jammer dat we dit jaar het sociale contact met de toekomstige wetenschappers hebben moeten missen maar we kozen voor een sterk alternatief”.

Zelf ook je detectivetalenten aanscherpen? Dat kan via de Facebookpagina van de Kinderuniversiteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier