“Deze nieuwe opdracht voelt als thuiskomen”

Redactie KW

Els Desmet uit Wakken start dit schooljaar als nieuwe directrice in basisschool Mikado, met vestigingen in Oeselgem en Markegem. Ze was liefst 29 jaar een vaste waarde in basisschool Heilige Familie in Tielt, maar nu maakt ze weer de overstap naar haar thuisgemeente. “Ik ben mijn carrière ooit zelfs gestart in deze school”, klinkt het enthousiast.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

De nieuwe directrice volgt Rebecca Pauwels op. Zij nam een jaar geleden de functie op zich, maar geeft nu de fakkel alweer door. Daardoor staat Els op het punt aan haar 31ste schooljaar in het onderwijs te starten en dat doet ze nog altijd met evenveel plezier. “En zeggen dat het hier ooit allemaal voor mij begon”, blikt ze terug. “Als studente volgde ik al stage bij meester Paul Tack in Oeselgem. Eens afgestudeerd vatte ik mijn eerste werkjaar aan met een halftijdse opdracht in de meisjesschool van Wakken. Ik gaf toen ook twee dagen les in Dentergem en één namiddag in Oeselgem. Niet veel later kreeg ik de kans om in de Heilige Familieschool in Tielt aan de slag te gaan. Ik ben er in totaal 29 jaar gebleven, waarvan de laatste elf als directrice.”

Moeilijk jaar

“Ik heb er mooie tijden beleefd, maar nu was het weer tijd voor iets nieuws. Het laatste jaar was moeilijk en ik was een aantal keer noodgedwongen afwezig (haar man Renaat overleed eerder dit jaar, red.), maar nu wil ik er terug volop tegenaan gaan. Op den duur is er de vrees dat je job wat routine wordt en met deze nieuwe uitdaging is dat obstakel alvast van de baan. Wetende dat ik hier ooit gestart ben, voelt dit wel een beetje als thuiskomen. De cirkel is rond. Zeker omdat ik zelf in Wakken woon en dus nog veel voeling met de gemeente heb.”

“Onze juffen waren deze vakantie vaak op school te vinden, er werd veel renovatiewerk verzet”

Els staat dit nieuwe schooljaar aan het hoofd van 320 leerlingen. “In Markegem gaat het om 40 kleuters en 75 leerlingen van de lagere afdeling, in Oeselgem zijn er 60 kleuters en 150 leerlingen van het lager ingeschreven”, aldus de nieuwe directrice. “Ongeveer hetzelfde aantal leerlingen dat ik in Tielt onder mijn hoede had, dus op dat vlak zijn er alvast geen grote aanpassingen. Ik heb een grote ambitie: in Tielt kende ik alle kinderen bij naam, hopelijk lukt dat hier ook vroeg of laat.”

Verbouwingswerken

“Het is de bedoeling dat ik in beide afdelingen aanwezig zal zijn, maar de praktijk zal moeten uitwijzen hoe dat precies in zijn werk zal gaan. Ik heb me in de zomermaanden gelukkig al eventjes kunnen inwerken, dus ik kom niet helemaal onbeslagen op het ijs.”

De voorbije maanden vonden er in de Oeselgemse afdeling alvast enkele verbouwingswerken plaats die Els mee in goede banen kon leiden. “Dit voorjaar werd de inrit aan de kant van het Rosalie ‘t Feltplein al verbreed, zodat brandweerwagens voortaan overal makkelijker aan kunnen”, weet ze. “Momenteel zijn er ook nog werken aan de Wakkensesteenweg bezig, maar binnenkort zijn die ook voorbij.”

“Op eigen domein hebben alle juffen de handen flink uit de mouwen gestoken om de kleuterklasjes te renoveren. Ze waren tijdens de vakantie vaak op school te vinden. Een van de aanpassingen is het plaatsen van een schuifdeur, zodat we klasdoorbrekend kunnen werken. Op sommige plaatsen is ook de elektriciteit vernieuwd en er is nieuw sanitair en meubilair. Verder werd de riolering gescheiden, zijn we overgeschakeld van mazout op gas en is er een industriële vaatwasser geïnstalleerd. We zijn dus helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar.”