De Vlinder breidt uit met een nieuw containerklasje

Redactie KW

Basisschool De Vlinder biedt vanaf dit schooljaar ook buitengewoon onderwijs type 9 aan. Concreet betekent dit dat leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS) er voortaan ook terecht kunnen. Om de werking te kunnen opstarten staat er een containerklasje die als een leef- en leerruimte zal functioneren.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

De Vlinder bood al een basisaanbod (het vroegere type 1 en 8, red.) voor buitengewoon onderwijs aan, maar start nu dus ook met type 9. “We hadden al een instroom van leerlingen met ASS, maar een specifieke werking ontbrak nog en daar gaan we nu werk van maken”, belooft directeur Tony Lambrecht.

“In mei gaf minister Hilde Crevits groen licht voor de opstart en sindsdien hebben zijn er zeven extra leerlingen met ASS ingeschreven. Dat betekent dat we dit schooljaar in totaal met 107 leerlingen aan de slag gaan. We zitten daarmee voor de meeste afdelingen aan ons plafond, al is er voor het type 9-onderwijs wel nog plaats.”

Om de kinderen met autismespectrumstoornis op een gepaste manier te onderwijzen staat er voortaan een containerklasje op het domein, waar vroeger de speelweide was. “Mijn bureau wordt een bijkomende klas, terwijl de container een soort leef- en leerruimte wordt. Eerder een coconklasje dan een klassiek leslokaal. Omdat het wellicht om een tijdelijk probleem gaat – veel scholen buitengewoon onderwijs zijn na de invoering van het M-decreet eerder dalend dan stijgend in leerlingenaantal – koos de school voor een tijdelijke oplossing. We hebben van de stad Tielt een vergunning voor vier jaar gekregen.”

Klaar voor een nieuw hoofdstuk

De Vlinder gaat uit van eigen kracht en rekent op de aanwezige expertise om de kinderen gepast op te vangen. “We bieden een rustige omgeving, structuur, specifieke leerstof en voldoende rust aan. We zijn een school op maat die inspeelt op de specifieke ondersteuningsnoden van de leerlingen en vanaf september kunnen we met een nieuw hoofdstuk beginnen”, besluit de directeur.