De Levensboom krijgt nieuwe coördinator na overlijden Klaas Vandommele: “Klaas is mijn grote voorbeeld”

Lieselot Devroe is de nieuwe coördinator van De Levensboom. (foto EDB) © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Lieselot Devroe (33) uit Kortrijk is de nieuwe coördinator van De Levensboom Marke. Ze was al begeleider binnen deze Freinetschool.

Lieselot Devroe is getrouwd met Bruno Sortino en de mama van een zoontje van bijna 4 jaar. Ze groeide op op Sint-Jan in Kortrijk, waar ze drie jaar in de Chiroleiding stond. “Ik gaf 11 jaar les in De Levensboom Marke, op het einde vooral aan de derde graad van de lagere school.”

Engagement

Lieselot heeft zich altijd geëngageerd voor de school en ze draait ook al zo’n 6 jaar mee in het bestuur. “Het was niet per se mijn ambitie om coördinator te worden. Het is eigenlijk na de begrafenis van Klaas Vandommele, de vroegere coördinator die in mei van dit jaar overleed, dat ik thuiskwam en echt moest nadenken. Ik stond stil bij hoe Klaas in het leven stond en zijn visie achterna ging, hoe hij geloofde in ons en in het verhaal van onze school. Ik dacht ik moet ook mijn passie achterna gaan, durven doordoen en ervoor gaan. Het is voor mij altijd heel duidelijk geweest dat de plaats waar ik hoor De Levensboom is. Ik heb me dan afgevraagd of het een coördinatorfunctie is die ik wil uitvoeren, want ik stond ook héél graag voor de klas.” Lieselots collega’s zijn alvast heel tevreden dat ze ervoor gaat. “Klaas zou blij zijn dat jij rechtgestaan bent”, luidt het. Voor Lieselot is het fijn dat iedereen haar kent en weet dat haar bedoelingen oprecht zijn. “Ik doe het uit gedrevenheid en niet uit een andere motivatie.” Lieselot weet zeker dat ze ook haar klasje zal missen. “Dat was één van de grootste redenen om te twijfelen.” Na een zwaar ongeval van Klaas in maart 2019 bleef de school zelfsturend tot het einde van het schooljaar. Zijn functie werd aanvankelijk voorlopig ingevuld. In mei 2022 is Klaas overleden. “Toen ik hoorde dat iemand zou gezocht worden als coördinator, besloot ik te solliciteren. Ik zou het ook nooit gedaan hebben in een andere school.”

Ik zal proberen om Klaas’ manier van leiderschap in ere te houden

Vertrouwen geven

Nu wordt Lieselot de nieuwe coördinator van de school. Ze begon al de ProfS-opleiding voor startende directeurs. “Nu moet ik op een ander niveau denken en moet ik een groep volwassenen aansturen. Gelukkig maken we hier samen school en overleggen we. Ik hou vooral het overkoepelende in het oog, met Klaas als mijn grootste voorbeeld. Het zijn hele grote schoenen om te vullen, maar ik zal gewoon mezelf zijn. Ik weet ook wat ik prachtig vond aan Klaas’ manier van leiderschap en ik zal proberen dat in ere te houden. Het belangrijkste is om vertrouwen te geven en te zorgen dat iedereen in zijn sterktes en kwaliteiten groeit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier