De Lenaard in Dudzele vervangt jaarlijks schoolfeest door reis rond de wereld in vijf kilometer

(foto PDC)
(foto PDC)
Redactie KW

Tijdens het laatste weekend van april gaat traditioneel het jaarlijkse schoolfeest door in de vrije basisschool van Dudzele. Dit jaar wordt dat, wegens de gekende beperkingen, iets uitzonderlijks: een reis rond de wereld in vijf kilometer.

“Het schoolfeest is een topmoment voor de lokale verankering van onze school. Ook voor onze leerlingen van het zesde leerjaar is het de bekroning van hun lagereschooltijd”, vertelt directeur Bart Maene. “We ontvangen in dat weekend normaal gezien meer dan duizend mensen in sporthal De Polder. Door corona moeten we dit dorpsfeest al voor de tweede keer afgelasten. We moesten bijgevolg op zoek naar een alternatief waarmee we zoveel mogelijk ouders en Dudzelenaren bereiken.”

Koenraad Van Eeghem (61), al vele jaren onderwijzer in De Lenaard, is een echte globetrotter en kwam op het idee om samen met de kinderen een sprookjes- en kunstwandeling uit te werken.

“Door corona mogen we niet reizen, maar we bieden iedereen die deelneemt aan de vijf kilometer lange wandeling een reis rond de wereld aan”, zegt meester Koenraad. “Op een tiental plaatsen in en rond het dorp zijn er kunstopstellingen, die de kinderen samen met hun leerkracht hebben gemaakt: spiegels die het Noordpoolijs oproepen, vierkante stoffen lampions, Chinese draken op rode vlaggen, of een compositie met petflessen… Per continent maakten we twee cultuurgebonden opstellingen en worden er twee sprookjes verteld. Bij elk kunstwerk hoort ook een visuele toelichting. Het sprookje en het filmpje kan je via een QR-code bekijken en beluisteren. Het sprookje, dat een duidelijke boodschap bevat, werd door de klasleraar ingelezen, maar de inleiding vertelt een leerling van de klas die het kunstwerk maakte.”

“Bij de wandeling hoort een programmaboekje met info over de kunstige opstellingen en een duidelijke vermelding van de route. Met de werkgroep kozen we ervoor om de wandeling toegankelijk te houden tot na de zomervakantie. Hierdoor vermijden we een te grote toeloop en blijft het een coronaveilige activiteit voor het hele gezin. Een vaste startplaats is er niet en je kan de wandeling zelfs over verschillende dagen spreiden.”

Start op 23 april

Directeur Bart Maene hoopt dat er volgend jaar opnieuw een normaal schoolfeest kan doorgaan. “Met onze mooie sprookjes- en kunstwandeling hebben we van de nood een deugd gemaakt. In groepjes van vier wandelen we op vrijdag 23 april met het hele team zelf het parcours. We hopen dat heel veel wandelaars dat in de komende maanden ook zullen doen.”

(PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.