https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De Kleine Tovenaar start bouw nieuwe school op

Een team van De Nieuwe Tovenaar gaf het startschot voor de nieuwe schoolgebouwen. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Een team van freinetschool De Kleine Tovenaar heeft langs de Tinnenpotstraat het startschot gegeven voor de realisatie van een nieuwbouw met tien klasjes en een reftergebouw. Het complex moet de komende maanden verrijzen.

De freinetschool palmde sinds 2015 het voormalige Tinnenpotschooltje in, maar stootte op die locatie op zijn limieten. De school zat al in 2018 aan zijn maximumcapaciteit van 180 leerlingen en het oude gebouw vertoonde steeds meer mankementen.

“We hadden al drie containerklasjes geplaatst, maar die boden slechts tijdelijk soelaas”, zegt directeur Jan Devos. “De meest duurzame oplossing bleek een nieuwbouw te plaatsen. Ouders werden bevraagd naar hun noden, wensen en verwachtingen en met VAK-architectuur vonden we twee ouders die ook architect waren en zich aan dit project wilden wagen.”

Centraal plein

Het resultaat is een ontwerp van klaslokalen in de positie van een vierkantshoeve, waarbij elk gebouw zijn link heeft en waartussen een centraal plein dienst doet als ontmoeting. “De inzet om de lokalen te linken aan deze plek werd zo ontworpen dat de volledige ruimte optimaal benut kan worden”, aldus de directeur.

“Uit de bevraging kwam vooral naar voor dat de verschillende klassen over een eigen unit wilden beschikken, maar met een duidelijke link naar parallelklassen. De verschillende units worden aan elkaar gekoppeld met een serre die beide lokalen met elkaar verbindt. Daarnaast komt er ook nog een reftergebouw met polyvalente zaal op de site.”

September 2022

De leerlingen kunnen dit schooljaar terecht op alternatieve leslocaties het kasteel Wallemote en het Trefpunt in Emelgem. “De afbraakwerken van het oude schoolgebouw vonden deze zomer plaats”, zegt Jan. “De bedoeling is dat we tegen de zomer van volgend jaar de klasjes naar de nieuwbouw kunnen verhuizen en in september 2022 in de nieuwbouw van start kunnen gaan.

“Hoewel we het zo noemen, was er niet echt sprake van een eerste steenlegging. Het geheel krijgt immers de basis van industriebouw, maar wordt aangekleed met houten elementen waardoor het totaalconcept knus en warm aanvoelt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.