De juffen hebben een trucje nodig: drie tweelingen in één kleuterklas in Stadense school

De tweede kleuterklas B van vbs De Brug, met vooraan op de bank van links naar rechts: Mila en Eden Hoorelbeke , Victoria en Valentina Vander Stichele , Maurice en Louis Tanghe. Midden: Arne Pacquet , Louis Mattens , Ella Vandewalle, Lowiek Degryse, Jasper Boussemaere,Ole Deruytter, Thorben Vanthuyne en Felix Boone. Achteraan: Juf Heidi Montmorency , Noah Dib, Linde Cortvriendt, Babette Hoornaert, Victor De Séjournet,Remi Lievens, Marie Goemaere, Louise Neyrinck Frederieke Bruynooghe en juf Heidi Boone. Evelyn Solovastru was afwezig. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Van een tweeling kijkt niemand meer op, maar drie tweelingen in dezelfde klas is en blijft een zo goed als onuitgegeven fenomeen. Ook het goed getrainde oog van juffen Heidi Montmorency en Heidi Boone heeft soms moeite om de broertjes en zusjes uit elkaar te houden. “Dit is uniek”, glimlachen ze. “Ons trucje? Aan de hand van de schoenen weten we wie wie is.”

Van de 23 kleutertjes die de tweede kleuterklas B van de vrije basisschool De Brug in Staden telt, zijn er zes die een wel héél speciale band hebben.

Kleuterjuffen Heidi Montmorency (55) en Heidi Boone (47) hebben samen 59 jaar ervaring voor de klas, maar ook voor hen is dit schooljaar er een met een gouden randje, dankzij de unieke klassamenstelling.

“Eén tweeling, dat zijn we stilaan gewoon”, zeggen ze. “Maar drie… Zoiets is op onze school nog nooit voorgekomen. Heidi Montmorency draait al 34 jaar mee, Heidi Boone heeft al 25 jaar als kleuterjuf op de teller. “Dit is ook voor ons een mijlpaal in onze carrière.”

Onze tweelingen zijn het peper en zout van ons klasje. We zouden hen niet meer kunnen missen

Louis en Maurice vormen een eeneiige tweeling, Mila en Eden en Victoria en Valentine zijn dan weer een twee-eiige tweeling. “Al lijken Victoria en Valentine enorm goed op elkaar”, glimlachen de juffen. “Drie tweelingen in de klas zorgt voor een speciale situatie, maar het beïnvloedt onze manier van lesgeven niet meteen. We merken ook dat ze alles zes erg sociaal zijn en zich zeker niet met hun broertje of zusje afzonderen. Integendeel, ze vormen een vitaal onderdeel van onze klasgroep.”

Naar de schoenen kijken

De enige hindernis voor beide juffen is om de tweelingboertjes en -zusjes perfect uit elkaar te houden. “Bij Mila en Eden is dat uiteraard een makkie”, knipogen ze. “Bij de andere twee tweelingen hebben we enkele trucjes. Zo heeft Valentine iets lichter haar. De ‘l’ van licht zit in haar naam. En Maurice en Louis kunnen we onderscheiden dankzij het kleur van hun schoenen. Voor Maurice is dat standaard groen, voor Louis is dat blauw. Alleen net vandaag hebben ze allebei witte sneakers aan. Nu zijn ze écht identiek”, lachen de juffen. “Louis en Maurice komen ook elke dag in dezelfde outfit naar de klas, Mila en Eden en Victoria en Valentine dragen andere kleding. Dat maakt het wel wat makkelijker.”

Al blijft het ook soms voor de ervaren juffen wel eens gokken. “Soms kunnen we echt niet anders”, grinniken ze. “Maar onze tweelingen vergeven het ons wanneer we een fout maken. Al corrigeren ze ons wel. Af en toe is het echt alsof we dubbel zien…”

De drie tweelingen op een rij: Mila Hoorelbeke, Eden Hoorelbeke, Victoria Vander Stichele, Valentine Vander Stichele, Louis Tanghe en Maurice Tanghe.
De drie tweelingen op een rij: Mila Hoorelbeke, Eden Hoorelbeke, Victoria Vander Stichele, Valentine Vander Stichele, Louis Tanghe en Maurice Tanghe. © JOKE COUVREUR

Louis en Maurice Tanghe

Geboortedatum: 30 augustus 2017

Mama: Lieselot Logghe

Papa: Kevin Tanghe

Zus: Féline (8)


Mila en Eden Hoorelbeke

Geboortedatum: 7 februari 2017

Mama: Virginie Hoorelbeke

Papa: Jeffrey Hoorelbeke

Zus: Oona (6)


Victoria en Valentine Vander Stichele

Geboortedatum: 6 december 2017

Mama: Bérangère Van de Vyvere

Papa: Emmanuel Vander Stichele

Zus: Catharina (8)

“Trouwens, de andere 17 kleuters in de klas hebben er geen probleem mee. Zij weten perfect wie wie is. Voor hen is dit de normaalste zaak ter wereld. De tweelingen zijn wel trots op hun unieke band.”

Die komt extra tot uiting wanneer er hun verjaardag in klasverband gevierd worden. “Zoals in elke kleuterklas in Vlaanderen hebben ook wij daarvoor een speciale verjaardagsstoel. Maar wanneer we een van onze tweelingen willen feliciteren, halen we die van de A-klas tijdelijk in huis. Dan zitten ze met twee apetrots te blinken in hun vel. Heerlijke momenten zijn dat.”

Door het vuur voor elkaar

De tweelingen zelf zijn telkens twee handen op één buik, valt te horen. “Mila is twee minuten ouder dan Eden en hebben elk een iets ander karakter”, stellen de juffen. “Ze doen vaak dingen samen, maar kunnen perfect hun eigen weg gaan in klas. Al zouden ze voor elkaar door een vuur gaan. Ze delen ook hun slaapkamer thuis. We merken nu al dat niets die twee ooit zal kunnen scheiden.”

Hetzelfde gaat op voor de opnieuw twee minuten oudere Valentine en Victoria. “Ze zijn elkaars steun en toeverlaat. Valentina is iets zelfstandiger dan haar zus, Victoria is dan weer wat aanhankelijker. Eigenlijk vullen ze elkaar perfect aan. Zowel thuis als in de klas zijn ze zo goed als onafscheidelijk en ze volgen ook samen kleuterdans. Een geschenk om in je klas te hebben.”

Louis en Maurice is de enige eeneiige tweeling in het gezelschap en werd na 31 weken zwangerschap geboren. “Zij doen echt alles samen. Ze slapen samen, spelen samen en als de ene ziek is, volgt de andere al snel. Ook de tandjes komen er op hetzelfde moment door. Louis en Maurice durven mensen ook al eens te foppen door zich als elkaar voor te doen. Dan zie je het plezier zo van hun gezichten spatten.”

Voor Heidi Montmorency en Heidi Boone is het simpel: ze zouden ‘hun’ drie tweelingen niet meer kunnen missen. “We noemen ze soms het peper en zout van ons klasje. En dat zijn ze ook echt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.