De Gouden Klas komt dit jaar uit De Talententuin in Lendelede

De leerlingen werden onder meer verrast met een optreden door de Ketnetband.© Frank
De leerlingen werden onder meer verrast met een optreden door de Ketnetband.© Frank
Redactie KW

Klas 4A uit de Prizma basisschool De Talententuin uit Lendelede is de ‘De Gouden Klas’ van Vlaanderen. Een initiatief van Sport Vlaanderen om in het kader van de komende Olympische en Paralympische Spelen een laagdrempelige en coronaproof bewegingsaanbod naar de scholen te brengen.

“Begin mei vroeg turnjuf Evelien Demey aan alle leerkrachten van ‘De Talententuin’ om zich in te schrijven voor de wedstrijd ‘De Gouden Klas’ van Sport Vlaanderen”, zegt juf Tania De Boever van het 4de leerjaar A. “Samen met vele anderen schreef ik mijn klas in en begon na een goede voorbereiding aan de wedstrijd en meteen waren onze eerste punten binnen! Ik zette de talenten van onze klas voluit in, we haalden allemaal onze beste dansmoves boven en volgden de dansles op de video van Gio Kemper.

Tijdens de turnlessen konden de ‘beweeg- , beeld-, taal-, reken-, natuur- en samenknapperds’ zich uitleven met wist-je-datjes, zo veel mogelijk afval verzamelen binnen de twee minuten, Franse en Engelse woorden herkennen, de tijd tijdens het bewegen inschatten, een levende piramide bouwen, de Sirtaki dansen, om het verst springen, een high five voor fairplay geven en een quiz tot een goed einde brengen.”

Een gat in de lucht

De wedstrijd werd in school afgesloten met een ‘Gouden Dag’, waar de sportdienst de winnaars per graad bekend maakte. Klas 4A was er toen jammer genoegd niet bij… Maar begin juni was er dat een mailtje van Sport Vlaanderen met de mededeling dat Klas 4 A de hoofdprijs had gewonnen! We sprongen allemaal een gat in de lucht. Met dank aan turnjuf Evelien! Zonder haar hadden we nooit meegedaan aan deze wedstrijd.”

Minister Ben Weyts

“De school noemt hier ‘De Talententuin, wel ze hebben hier niet alleen veel talenten in huis, ze hebben ook een heel mooie tuin”, lachte Vlaams minister van Sport en Onderwijs, die onder luid applaus door de leerlingen van de 2de en 3de graad het podium opgeroepen werd.

“Er werden hier al heel wat dankwoorden uitgesproken en al heel wat verdienstelijke mensen kregen een warm applaus”, vervolgde Ben Weyrs. “Eén groep werd nog niet genoemd: de leerkrachten en de directie. Geef hen nu een daverend applaus! En dat moesten de leerlingen geen twee keer gevraagd worden. Alsof alle ingehouden energie van het voorbije coronajaar er in een keer uit moest.”

“Begrijpelijk”, zei directrice Marie Maertens. “He voorbije’ jaar moesten de leerlingen altijd maar horen: dit kan niet, dat kan niet… En nu kunnen ze zich op die feestelijke dag voor het eerst sinds lang eens goed uitleven.’

De minister wees nog een keer op het grote belang van bewegen en sporten op school. “Toen ik nog op de lagere school zat moesten de leerlingen vooral stilzitten, nu moeten ze zoveel mogelijk bewegen!”

En terwijl de Ketnetband optrad voor de 2de en 3de graad, konden de leerlingen van de eerste graad al een lekker frietje ‘stekken’. Nadien werden de rollen omgekeerd: Ketnetband voor de 1ste graad, frietjes voor de anderen.

En een gelukkige Marie Maertens liep er de hele tijd ‘stilletjes’ tussen haar leerkrachten en haar kinderen. ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven als je zo goed bent als ik’, hoorden we Peter Blanker ooi zingen. Maar Marie heeft er helemaal geen moeite mee om bescheiden te blijven… (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.