De Ark gaat ‘samen’ voor nieuwbouw

Van links naar rechts: Laurent Osaer (schoolbestuur), Griet De Vriendt (directrice kleuterschool), Eric Verstraete (schoolbestuur). © AVH
Redactie KW

Het zijn drukke weken voor het personeel- en bestuur van kleuterschool VKS de Kleuterark, basisschool De Ark en hun secundaire afdeling de Maricolen uit Maldegem. Ze zijn volop bezig met de plannen van renovaties en 9000 vierkante meter nieuwbouw. Volgens het huidig plan zou de nieuwbouw open moeten gaan in het schooljaar van september 2024.

“In totaal voorzien we plaats voor ongeveer 1.500 kinderen, een getal dat we snel zullen bereiken aangezien Maldegem groeit en nu al 450 nieuwe woningen in opbouw zijn. Extra aandacht in de plannen is er voor groen, mobiliteit en ‘samen,’ want integratie tussen klassen uit kleuter- en lager onderwijs heeft volgens directrice Griet De Vriendt veel pluspunten. Daarnaast gaat het aspect ‘samen’ ook over een coöperatie met de gemeente: “Op een jaar tijd is er in een schoolgebouw op ongeveer 160 dagen bedrijvigheid, het zou jammer zijn om de school in alle andere periodes van het jaar leeg te laten staan. De sporthallen, vergaderzalen en eventueel het speelbos kunnen allemaal als semi-publiek gerealiseerd worden om de nieuwbouw optimaal te benutten.

Harde eis

Ondanks alle wensen van het schoolteam ligt de uiteindelijke beslissing over het ontwerp van de werken bij een ontwerp-vennootschap. Uiteindelijk heeft de school weinig in de pap te brokken, maar duidelijk maken wat echt nodig is, kan wel als harde eis bij de uiteindelijke ontwerpers aan bod komen: “Op die manier hopen we onze voornaamste ideeën te realiseren. Er zijn al veel uren aan deze dossiers besteedt, er is in het buitenland door samenwerking met buitenlandse scholen een uitwisseling van ideeën geweest, we weten dus echt wel wat we willen, en dat moet ook als we onze eisen ingewilligd willen zien,” zegt Eric Verstraete van het schoolbestuur.

De volledige nieuwbouw met afwerking wordt momenteel op achttien miljoen euro geraamd. Daar komt nog de renovatie van het oude klooster bij, maar dat financieel plaatje zal volgens Verstraete bijna voor honderd procent via subsidies verlopen. Op 26 mei kunnen ouders en geïnteresseerden de school bezoeken om een kijkje te nemen naar de plannen van de school. Ook is er de mogelijkheid om zaken van de geboortelijst aan te kopen. Directrice Griet De Vriendt legt het concept uit: “Omdat we snel zagen dat de volledige inrichting niet in het budget zou passen gingen we creatief op zoek naar oplossingen. Daaruit kwam het idee om een geboortelijst op te richten waarin alle objecten, speeltuigen en inrichtingsmaterialen als het ware te koop staan. Geïnteresseerden kunnen zich dan via aparte schijven van een bepaald bedrag inkopen in een van die objecten. Dat het zo concreet is en dat ouders echt zien waarvoor ze zich inzetten en dus ook betalen, overhaalde ons om via dit idee zo veel mogelijk geld op te halen.”

(AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier