Corona doet leerkracht Jonny Dekeyser eerder met pensioen te gaan

Jonny Dekeyser hangt dan toch vroeger dan verwacht zijn lerarenjas aan de haak. (foto ACK)
Redactie KW

Jonny Dekeyser (64) plande om nog minstens tien jaar les te geven, maar toen dook het coronavirus op. Jonny besloot dat hij niet het risico kon lopen om ziek te worden en besloot om met pensioen te gaan. De Bovekerkenaar was sinds eind de jaren 80 aan de slag in het Diksmuidse VTI, het huidige ‘t Saam campus Cardijn.

Jonny Dekeyser is gehuwd met Marina Defauw en vader van Nathalie. Het gezin woont in Bovekerke. Op 1 september 1978 startte Jonny als leerkracht wiskunde in het college van Diksmuide. “Na mijn studies licentiaat wiskunde werd ik direct gevraagd om in het college, nu ‘t Saam campus Aloysius te beginnen”, vertelt hij. “Al snel kwam de vraag of ik een interim wou doen in Zevenkerken. Was ik daarop ingegaan, dan had ik les kunnen geven aan onze huidige koning Filip. Eind jaren 1980 ben ik dan stilletjesaan overgestapt naar het VTI, nu ‘t Saam campus Cardijn, waar ik tot 1 mei van dit jaar wiskundeles gaf.”

“Was het coronavirus er niet, dan stond ik nu zeker en vast nog voor de klas”

Zijn plotse pensioen komt er door corona. “Ik ben heel bruusk gestopt. Ik vertrouw deze toch wel heel ernstige ziekte niet. Ik wilde niet de kans lopen om op mijn leeftijd besmet te geraken”, vertelt Jonny. “Toch mis ik nu al mijn leerlingen. Lesgeven was mijn passie, mijn leerlingen zijn als mijn kleinkinderen. Eigenlijk mocht ik al vier jaar geleden met pensioen gaan maar dat zag ik toen nog niet zitten. Was het coronavirus er niet, dan stond ik nu zeker en vast nog voor de klas.”

Käthe Kollwitz Museum

Vanop afstand volgt Jonny nog wat de leerlingen aan het doen zijn. “Ik bekijk nog de agenda, op welk punt van de leerstof ze zijn gekomen en waar ze straks zullen aan beginnen. Het is heel moeilijk om hen los te laten”, verzekert Jonny. “Toch zal ik niet in een zwart gat vallen. Hoewel mijn vak mijn hobby is, zijn er ook nog andere dingen waarvan ik geniet. Ik heb altijd graag gereisd maar ook dat kan nu even niet. Ik hou van fietsen en wandelen en kan genieten van muziek. Ik ben vroeger zelfs nog dj geweest bij de vrije radio Noord. Intussen ben ik ook als vrijwilliger begonnen om het Käthe Kollwitz Museum open te houden.”

Aan de school houdt Jonny vele mooie herinneringen over. “De eerste keer naar Parijs en Barcelona met de school was al een hele ervaring. Later heb ik nog zelf skireizen georganiseerd voor school. Mijn lerarencarrière was een mooie tijd waaraan nu jammer genoeg eenklaps een einde is gekomen. Meerdere keren heb ik gezegd ‘ze zullen me met de politie van school moeten sturen voor ik ermee stop’. Maar zo zie je maar weer dat alles snel kan veranderen”, besluit Jonny Dekeyser. (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.