CLW’s over heel Vlaanderen maken kabaal tegen inkanteling duaal leren

Onder meer aan het Centrum voor Leren en Werken (CLW) Kortrijk werd vandaag luid geprotesteerd.© GF
Onder meer aan het Centrum voor Leren en Werken (CLW) Kortrijk werd vandaag luid geprotesteerd.© GF
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Verschillende centra voor Leren en Werken (CLW) over heel Vlaanderen hebben vandaag van zich laten horen. Ze uitten hun bezorgdheid over de inkanteling in het duaal leren dat vanaf september bekrachtigd zal worden. “We zien enkele pijnpunten die héél nadelig zullen zijn voor onze groep – vaak kwetsbare – jongeren”, aldus Hannelore Vroman van CLW Kortrijk. Als reactie stuurden de diverse centra ook nog een open brief naar de minister van Onderwijs en Werk.

Het duaal leren bestaat al sinds 2015 maar ontwikkelde zich steeds verder. Het werd ook een laatste toevlucht voor leerlingen met een gebroken schoolloopbaan, die door omstandigheden hun motivatie en interesse voor voltijds onderwijs verloren.

“Nu het deeltijds onderwijs moet inkantelen in duaal leren, zien de betrokken directeurs en coördinatoren niet enkel kansen. Ze hebben ernstige bezorgdheden over het lot van de meest kwetsbare leerlingen”, verduidelijken ze.

Pijnpunten

In een open brief naar het ministerie halen ze drie pijnpunten aan, namelijk de flexibiliteit als hoeksteen in de vorming, gekwalificeerde uitstroom en een tekort aan financiële middelen. “Er is nood aan meer flexibiliteit, correcte financiering en de mogelijkheid tot volwaardige kwalificering binnen de aanloopfase. Bovendien vermindert door de uitbreiding van de basisvorming het aandeel praktijk met bijna 40% ”, aldus nog de coördinatoren van het CLW.

Als protest werd er luidkeels kabaal gemaakt aan de ingang van de verschillende centra en werd er een video gemaakt over de diverse locaties. Wie de petitie wil tekenen, kan dit hier doen: Centra Leren en Werken laten van zich horen! Kwetsbare leerlingen vallen uit de boot! (avaaz.org)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.