Chiro Atadura klaar voor Kanegem Katert: “Vriendschap en groepsgeest zijn nergens zo goed als hier”

"Je leert hier alles: samenwerken, vergaderen en vooral veel leute hebben", zeggen Chanel Derieuw en Sandrine Defour. © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Wie Atadura zegt, denkt de Chiro. Met meer dan 100 actieve leden heeft de jeugdbeweging de wind in de zeilen. Eind april volgt drie dagen feest met het 15-jarig bestaan en in juli gaat de groep naar Gooik op kamp. Maar eerst gaan we gezellig ‘kateren’.

Studenten aan universiteiten en hogescholen genieten deze week van hun ‘lesvrije week’ na vermoeiende en zware examens. Ook Chanel Derieuw (22) en Sandrine Defour (19) hebben er net een lastige periode opzitten en bereiden zich met veel liefde voor op de komende activiteiten en evenementen die met Chiro Atadura zijn gepland.

Chanel Derieuw (22) studeert na drie jaar sociaal werk nu ook criminologie in Gent. “Dit is mijn schakeljaar, daarna volgt nog een jaar”, zegt de Meulebeekse. Uit Kanegem komt dan weer Sandrine Defour (18) die na Latijn aan De Bron in Tielt nu in het eerste jaar sociologie zit, ook in Gent uiteraard. “Ik ben nu leidster bij de tito’s”, zegt Sandrine, die sinds het eerste leerjaar lid is van de Chiro. “Naast de KLJ is er hier geen jeugdbeweging. Het is een heel goede en leuke groep. Voor mij primeert dat groepsgevoel bij de Chiro. Ik heb vrijwel geen andere hobby’s.”

Verantwoordelijkheid

Ook Chanel ademt Atadura in en uit. Ze heeft het ook voor de dansgroep Folle en Fou in Meulebeke en ging vroeger als leidster mee op kampen van Kazou Roeselare-Tielt. “Met een vakantiejob erbij ontbreekt de tijd om daarnaast nog veel meer te doen.” Met Glenn Lambert en Achille De Doncker maakt Chanel deel uit van de groepsleiding. “Vijf jaar geleden trok ik vaak op met mijn vriendin Delphine Devetter, die ook in Sancta Maria in Ruiselede les volgde. Ze was lid en kende de Chiro. Op zekere dag ben ik ook lid geworden. Het is fijn om met drie in de groepsleiding te zitten. We studeren verder en zo kan je het werk en de verantwoordelijkheden door drie delen. Uiteraard wordt alles in werkgroepen overlegd en wordt bekeken of het al dan niet haalbaar is.”

“Je leert in een jeugdbeweging veel wat je later in je leven nog kan gebruiken”

Beide sympathieke dames benadrukken het vriendschappelijk groepsgevoel bij Chiro Atadura. “Je leert hier alles: omgaan met anderen, activiteiten organiseren, vergaderen, op de centen letten… Verantwoordelijkheid opnemen is heel belangrijk en je hebt er alle belang bij om het goed te doen. Het helpt je zeker op andere momenten in je leven. Een jeugdbeweging is op verschillende vlakken een heel goede leerschool.”

15-jarig bestaan

De activiteiten voor de meer dan 100 leden hebben om de veertien dagen plaats. “Dat is een heel bewuste keuze. Als het mooi weer is, vormt dat geen probleem. Maar bij slecht weer is de capaciteit toch vrij beperkt. Het is echter een traditie dat de activiteiten tweewekelijks zijn. Niemand die dat erg vindt, ook de ouders niet. En wij hebben wat meer ademruimte, want een wekelijks ritme valt geenszins te onderschatten.”

Straks is er Kanegem Katert. Maar er volgt dit jaar nog heel wat moois: de ouderdropping in maart en een driedaags feestweekend eind april naar aanleiding van het 15-jarig bestaan. Dan is er een quiz, ledenactiviteit, playbackshow en eetfestijn. “We zijn intussen ook al bezig met het kamp, dat we van 13 tot en met 21 juli in Gooik organiseren.”

Kanegem Katert op 17 februari

Voor de derde keer organiseert Chiro Atadura Kanegem op zaterdag 17 februari in de parochiezaal van Kanegem de fuif ‘Kanegem Katert’. Kaarten in voorverkoop kosten 4 euro, de avond zelf 6 euro. Wie in uniform komt betaalt ook 4 euro. De deuren gaan open om 21.30 uur. Op de line-up van de fuif: Nucleï, Djowsie, Triple R en Rave Dave.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.