Charlotte Strobbe (directeur VTI Tielt): “Gelukkig mogen de stages wel nog doorgaan”

Na anderhalf jaar als directeur in VTI Tielt en met moeilijke coronamaanden achter de rug klinkt Charlotte Strobbe tevreden: “Leerkrachten en scholieren hebben zich erg flexibel getoond.” (foto WME)©Wouter Meeus
Na anderhalf jaar als directeur in VTI Tielt en met moeilijke coronamaanden achter de rug klinkt Charlotte Strobbe tevreden: “Leerkrachten en scholieren hebben zich erg flexibel getoond.” (foto WME)©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Charlotte Strobbe is bezig aan haar tweede schooljaar als directeur van VTI Tielt. Met tevredenheid ziet ze dat zowel scholieren als leerkrachten zich flexibel tonen in het afstandsonderwijs. En ondertussen gaan de bouwwerken aan het VTI ook verder.

Charlotte Strobbe heeft de dagelijkse leiding over de 600 leerlingen en zowat 100 leerkrachten van het Vrij Technisch Instituut in Tielt. En die job is haar op het lijf geschreven.

“Technisch onderwijs heeft me altijd na aan het hart gelegen. Het is ook enorm boeiend. Als je alleen al eens het breed gamma aan opleidingen hier bekijkt… We leiden hier zowel de ‘makers’ als de ‘bedenkers’ op. Het is jammer dat het technisch onderwijs niet altijd voor vol aanzien wordt, dat is immers onterecht. Want wie hier afstudeert heeft mooie perspectieven, ofwel op de arbeidsmarkt, ofwel in het hoger onderwijs. We zijn ook een echte STEM-school. Wetenschappen en wiskunde kun je overal leren, maar voor het ‘engineering’-aspect kun je alleen bij ons terecht. De richting STEM bereidt de jongeren ook uitstekend voor op verdere studies op wetenschappelijke en technologische domeinen. Als school zijn we ook goed geëquipeerd. Wat hebben we hier een up-to-date machinepark en een ‘maaklab’ met 3D-printers en lasercutters. En onder de leerkrachten lopen hier heel wat mensen met een wetenschappelijke of ingenieursachtergrond.”

Welke leerlingen mogen op dit moment fysiek de lessen volgen?

“De leerlingen uit de eerste graad volgen fulltime les op school. Voor de tweede en derde graad mogen de scholieren dag om dag naar school komen. Dus afwisselend een dagje thuis les volgen en een dag op de schoolbanken. Dat doen we zo omdat het veel structuur biedt.”

“Pas als de coronacrisis is overgewaaid kunnen we de balans maken”

Hield corona ook lelijk huis onder jullie leerlingenpopulatie?

“Zeker voor de herfstvakantie was dat het geval, de hele Tieltse regio was ook hard getroffen. Maar die twee weken herfstvakantie hebben rust gebracht. Op school waren we vorig jaar al gestart met het gebruik van Teams en dat komt nu handig van pas. We beschikken ook over de apparatuur om lessen te streamen voor leerlingen die in quarantaine moeten. De vorige lockdown heeft ons geleerd dat de band met de leerling erg belangrijk is en dat voor alle vakken. Niet enkel voor de technische dus, maar ook voor de algemene. We gaan nu voor een gezonde mix tussen contactonderwijs en afstandslessen.”

Dreigt er ook een leerachterstand?

“Dat valt vrij goed mee. Het is natuurlijk moeilijker om praktische vaardigheden vanop afstand aan te leren. En leerlingen die een beroepsopleiding volgen hebben nu eenmaal heel wat praktijkvakken. Maar ook daar hebben zowel de leerlingen als de leerkrachten veel creativiteit en flexibiliteit aan de dag gelegd.”

Hoe zit het met het welbevinden onder de jongeren?

“Op school loopt dat heel goed, maar we mogen niet onderschatten wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. Iemand uit een warm nest, met veel ondersteuning en de middelen om thuis rustig les te volgen, zal het wel een stuk makkelijker hebben dan iemand in een moeilijke thuissituatie. Een school heeft altijd leerlingen met persoonlijke zorgen, maar nu heb ik het gevoel dat iedereen op overlevingsmodus staat. Iedereen wil nu in eerste instantie dat virus verslaan. Pas als de coronacrisis is overgewaaid zullen we de balans kunnen maken. Maar het is zeker dat iedereen ook de informele contacten op school mist. De leerlingen die eens een babbel met elkaar kunnen doen en de leerkracht die een mopje in zijn les verwerkt. Met afstandsonderwijs is dat allemaal moeilijker.”

Ondertussen gaan de werken achteraan de VTI-site ook verder. Wat verrijst daar straks?

“Het Blok F wordt helemaal verbouwd. Op het gelijkvloers komen straks een studiezaal en een schoolrestaurant. Op de bovenverdieping een STEM-lab, waar de STEM-lessen van de eerste graad zullen doorgaan. Er worden ook nieuwe wetenschapslokalen voorzien. Een serieuze investering van om en bij de 1,6 miljoen euro. Bedoeling is dat we op 1 september 2021 de klaslokalen en het STEM-lab in gebruik kunnen nemen. De refter en studiezaal kunnen we eerder in gebruik nemen.”

Kunnen straks ook de stages nog doorgaan?

“Gelukkig wel, we horen niet tot de contactberoepen. En verder hebben we met de kunststofbedrijven in de Tieltse regio ook een samenwerking waarbij we aan duoleren doen. Op de werkvloer vergaren onze scholieren technische kennis en praktische vaardigheden. Een grote meerwaarde.”

Wie is Charlotte Strobbe

Privé

Charlotte Strobbe (40) woont met haar man Wouter Vandenbroeke en zonen Remi (16) en Dré (14) in Ingelmunster.

Opleiding en loopbaan

Na haar middelbaar in het Izegemse Sint-Jozefscollege studeerde ze af als regente wiskunde, techniek en biologie. Ze behaalde daarna ook het masterdiploma opleidings- en onderwijswetenschappen aan Universiteit Antwerpen. Ze gaf bijna 20 jaar les in het VTI in Roeselare en is sinds september 2019 directeur van VTI Tielt.

Vrije tijd

In coronatijden wandelen, anders gaat ze graag shoppen. Ze kokkerelt graag, heeft interesse voor wijn en koestter interesse voor interieurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier