CD&V Kortrijk wil dat kleine buurtspeelpleintjes open gaan

Ook het grote speelplein in het Blauwe Poortpark blijft voorlopig dicht. © AN
Annelies Nollet

Volgens CD&V Kortrijk is het meest recente Ministerieel Besluit voor interpretatie vatbaar en kunnen dus, met een gerust hart, de kleine buurtspeelpleintjes open. “Klopt niet”, reageert schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “Wij willen niks liever maar de wetgeving is te verwarrend.”

Bij de laatste aankondiging van de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen werd duidelijk dat sportterreinen en skateparken terug mogen openen. Wel voor maximum twintig personen en onder toezicht. Over buurtspeelpleintjes werd echter niet gesproken. Volgens CD&V Kortrijk is het Ministerieel Besluit voor interpretatie vatbaar en kunnen dus, met een gerust hart, de kleine buurtspeelpleintjes terug geopend worden.

Kuurne doet het al

“We zien in verschillende andere gemeenten, zoals Kuurne, Oostkamp, Torhout, Tienen en Wuustwezel, dat men besloten heeft de kleine buurtspeelpleintjes terug te openen. We geloven dat in een kindvriendelijke stad als Kortrijk dit ook moet kunnen. Uiteraard steeds met de nodige veiligheidsvoorschriften in acht genomen”, zegt Sien Vandevelde (CD&V).

“In Torhout hebben ze heel duidelijke afspraken gemaakt: enkel de kleine buurtspeelpleintjes, slechts drie gezinnen per keer, maximum voor een halfuur. In Kuurne werken ze met een meter en peter-systeem voor toezicht op de speelpleintjes. Allemaal goeie ideeën die kunnen meegenomen worden voor Kortrijk. Wat ze elders kunnen, moeten we toch zeker ook hier kunnen?”

De partij vraagt niet om de heropening van de grote speelpleinen, waar de veiligheidsmaatregelen volgens hen minder kunnen gevolgd worden. “We vragen het stadsbestuur wel om de kleine speeltuintjes, waar sowieso al maar een beperkte groep naar toe gaat, terug te openen”, besluit Sien.

Vragen niks liever

Het verzoek valt niet bepaald in goede aarde bij schepen van Jeugd Bert Herrewyn. Hij voerde de afgelopen dagen regelmatig campagne op sociale media voor de opening van de speelpleinen. “Wij vragen niks liever!”, klinkt het. “Maar de wetgeving van minister van Jeugd, Benjamin Dalle, nota bene een CD&V’er, is niet duidelijk en voor interpretatie vatbaar. Sporten met twintig mensen mag, maar spelen is in principe geen sport. Vandaar dat de meeste steden nog even af wachten.”

De schepen pleit bovendien voor het openen van alle 80 speelpleinen in Kortrijk, ook de grotere. “Net in de kansarme wijken van Kortrijk staan de grootste speelpleinen”, legt hij uit. “Omdat de kinderen die daar wonen vaak geen eigen tuin hebben. Gaan we hen dan nog eens straffen in deze crisis? Er moet gewoon zo snel mogelijk duidelijkheid komen.”

Tot die tijd delen Kortrijkse agenten geen boetes uit voor kinderen die zich toch op een speeltoestel wagen. “Maar we blijven waarschuwen, want in principe mag het spijtig genoeg niet”, besluit de schepen.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.