Burgemeester Jan de Keyser reageert op kritiek na preventieve sluiting De Kiem

Burgemeester Jan de Keyser kreeg wat kritiek te verduren nadat beslist werd basisschool De Kiem preventief enkele dagen te sluiten.© foto GS
Burgemeester Jan de Keyser kreeg wat kritiek te verduren nadat beslist werd basisschool De Kiem preventief enkele dagen te sluiten.© foto GS
Redactie KW

Heel wat ouders hebben verontwaardigd gereageerd op de preventieve sluiting de komende drie dagen van basisschool De Kiem. Net voor de vakantie werd daar een positief coronageval vastgesteld.

De beslissing om de preventieve sluiting en testprocedure door te voeren twee dagen voor het einde van de krokusvakantie brengt heel wat organisatorisch talent van de ouders naar boven om de kinderen van De Kiem thuis te houden of om opvang te voorzien. Er wordt met een beschuldigende vinger gewezen en velen begrijpen niet waarom de beslissing niet eerder kon worden genomen.

In een korte reactie op zijn facebookpagina gaf burgemeester Jan de Keyzer op zaterdagavond wat meer duidelijkheid.

“Beste bezorgde ouder/inwoner,

alle begrip voor minder aangename reacties. Maar wanneer er gesuggereerd wordt dat er ‘te laat’ is gereageerd, dan moet ik reageren. In de loop van de krokusvakantie is er weer volop getest en die testresultaten zijn ondertussen verwerkt, in statistieken gegoten met als doel, zijn er besmettingspatronen te ontdekken?

Pas donderdagavond begonnen de alarmbellen (Agentschap Zorg en Gezondheid) omtrent besmettingen ‘jonge kinderen’ (soms met besmettelijke variant) te kleuren… Vrijdag werd dit signaal krachtiger en in de loop van de late namiddag werd ik gecontacteerd. Per direct heb ik geschakeld om de diverse actoren (Agentschap voor Zorg en Gezondheid, de arts uit de zorgraad, directie van de school…) samen te krijgen.

Zaterdagochtend om 08.00 uur zaten we al in overleg en – na kennisname van de stand van zaken – hebben we – op sterk advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid – beslist om de school – enkele dagen – preventief te sluiten. De directie heeft per direct geregeld dat er kon getest worden op maandag. Waarvoor dank! We stellen Ridefort te beschikking om de testing vlot en veilig te kunnen laten doorgaan.

En nu komt het? Hopelijk komen er zeer weinig positieve testen boven water … Maar kan er dan gezegd worden: “Moet je daarvoor kinderen thuislaten? moet er daarvoor getest worden?” … en er als er veel besmettingen zijn, dan kan er gezegd worden: “Dit had toch veel vroeger moeten gebeuren?” …

Beste ouders, je kan maar beslissen als je objectieve data hebt, en niemand kan die voorspellen. Als er twijfel is, dan kies ik de kant van de volksgezondheid.

Ik reken op jullie begrip in deze moeilijke periode (ook voor directie van de school, leerkrachten … en mezelf). Ik weet zeer goed dat het privé bij vele ouders voor stress zorgt… maar weet dat we het finaal voor jullie en de kinderen doen.

Dank voor jullie begrip en waardering voor de genomen beslising.”

Korte reactie Burgemeester Jan de Keyser (19u30 20.02) : Beste bezorgde ouder/inwoner. Alle begrip voor…

Geplaatst door Jan de Keyser op Zaterdag 20 februari 2021

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier