Bruno Six, directeur Onze-Lieve-Vrouwschool over nieuwbouw: “Onze school is nu een open huis”

Directeur Bruno Six voor de nieuwbouw, samen met peuterjuf Nathalie Verbeke en Mieke Bulcke, vervangster in eerste kleuterjaar wegens zwangerschap van een juf. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Sinds woensdag 1 september krijgen peuters en kleuters van de Onze-Lieve-Vrouwschool in Ingelmunster les in twee gloednieuwe klaslokalen in de Brigandsstraat. De kleuterafdeling De Berenboot kreeg ook nieuwe ramen en speeltuigen. Het totale prijskaartje van de renovatie en nieuwbouw bedraagt 815.000 euro.

Eén jaar geleden begon een aannemer met de werkzaamheden aan kleuterschool De Berenboot. “De werken werden door de hoofdaannemer heel goed opgevolgd”, zegt Bruno Six, directeur Onze-Lieve-Vrouwschool. “Er werden twee nieuwe klassen bijgebouwd, die omgevormd kunnen worden tot één grote klas. In de nieuwbouw is er nu ook een hoofdingang, vroeger hadden we dat niet.”

“Het accent in de nieuwbouwklassen is heel veel licht binnentrekken en ook een uitkijk op de imposante tuin. De twee klassen kunnen we tot één grote klas omvormen. Op 1 september begonnen we met 16 peuters. Tegen het einde van dit schooljaar tellen we 40 peuters door de diverse instapdagen.”

Grondige metamorfose

De werken binnen raakten op tijd klaar. “Buiten moet er nog een nieuwe omheining komen, maar die wordt maar aangebracht wanneer het zwaar materiaal niet meer wordt gebruikt. In de kleuterschool zelf installeerden we een nieuw ventilatiesysteem om de luchtkwaliteit te verbeteren. We plaatsten ook centrale verwarming en in het hele gebouw 37 nieuwe ramen met een lichte tint.”

“Buiten onderging de omgeving ook een grondige metamorfose”, vertelt Bruno verder. “Vroeger lag er een aparte speelplaats en aparte speelweide, met tussenin een oprit. Nu is alles volledig open waardoor de tuin overloopt in de speelplaats. Het kreeg een heel moderne look met die beton die licht gepolierd en niet glad is. We plaatsten ook een speelboot. Er komen nog een drietal speelhuisjes, veerwippertjes, evenwichtsparcours, vogelnestschommel…”

“De totale prijs van de nieuwbouw en renovatie bedraagt 815.000 euro. We konden rekenen op twee partners voor onze speeltuin. CERA betaalde een deel in de speelboot. Het oudercomité betaalde 20.000 euro aan speeltuigen voor in en rond het bos.”

Directeur Bruno Six bij de nieuwe speelboot. (foto FODI)
Directeur Bruno Six bij de nieuwe speelboot. (foto FODI) © FODI

De buitenomgeving is mooi, maar hoe lang zal alles mooi blijven, want Chiro Mandelburcht zit op dezelfde site. Bruno lacht: “Ik kom zelf uit de jeugdvereniging en dat zijn inderdaad jonge mensen. Binnenkort hebben we met de parochie – de grond is eigendom van Parochiale Werken en de Chiro een vergadering om duidelijke afspraken te maken en vast te leggen, vooral naar de nieuwe speeltuigen toe.”

Meer dan een school

“Ik ben wel blij dat onze school nu een open huis is geworden. We geven hier muziek-, typles, lessen ‘leren leren’ en er zit een jeugdbeweging op het terrein, Dit is hier meer dan een school. De ouders gaan naar één site. Ze hoeven geen taxi meer te spelen en de kids overal naartoe te brengen. We zijn het enige sociale gegeven op deze Onze-Lieve-Vrouwparochie. Je hebt hier nabij wel De Cultuurfabriek, vroeger hadden we dat niet.”

Nieuwbouw zorgt voor een enorm teamgevoel binnen de school

Bruno geeft toe dat hij enorm trots is op het nieuwe project. “Maar ere wie ere toekomt: dit project werd al 15 jaar geleden aangevraagd, maar de gelden komen in het onderwijs altijd pas heel laat vrij.”

“Op deze nieuwbouw kon ik mijn stempel plaatsen. Twee jaar geleden kon ik, samen met het bestuur van Prizma, de plannen opmaken. We mochten in alles mee beslissen. Dat geeft veel voldoening. Iedereen is nu trots. Die nieuwbouw zorgt voor een enorm teamgevoel binnen de school. Het zorgt voor een boost bij leerkrachten en personeel.”

“Wat de toekomst nog brengt? We zijn ook bezig met een project voor de lagere school in de Hendrik Consciencestraat.”

Project lagere school

“We zijn aan het tekenen en daarna worden de vergunningen aangevraagd voor een complete renovatie van de binnenzaal, een nieuwe speelplaats, twee nieuwbouwklassen en een nieuwe leraarskamer. Maar dat zal pas voor binnen enkele jaren zijn.”

De peuter- en kleuterafdeling in de Brigandsstraat telt 120 kleuters in zes klassen. Het lager onderwijs in de Hendrik Consciencestraat telt 210 leerlingen, verdeeld over 12 klassen. Beide scholen hebben 30 leerkrachten en 45 personeelsleden in dienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier