Brugse school Ter Groene Poorte noemt sluiting scholen een politiek spel

Iris Cornette.
Iris Cornette.
Stefan Vankerkhoven

De directie van de Brugse school Ter Groene Poorte reageert onthutst op de aangekondigde onderwijsmaatregelen. “Waarom geen afstandsonderwijs?”, klinkt het stellig bij Iris Cornette, algemeen directeur. “Scholen zijn duidelijk het slachtoffer van een politiek spel.”

“Wie is de dupe van deze maatregelen?”, vraagt Iris Cornette zich af. “Enerzijds de leerlingen die minder lessen krijgen – en hebben we het al niet uitgebreid gehad over leerachterstand? – en anderzijds de werkende ouder die alweer moet jongleren tussen werken en opvoeden. Moet iedereen dan volgende week in verlof gaan? Is dat dan goed voor onze economie? Bovendien krijg je polarisering op alle niveaus. Het begint al bij het korps van leerkrachten. De ene groep leerkrachten krijgt vakantie, de andere groep moet examentoezicht doen en hun examens verbeteren. Of kijk naar het kleuteronderwijs waar er vanuit de vakbonden wordt opgeroepen om te staken – terecht zoals de feiten nu zijn – maar het had nooit zover mogen komen!”

Afstandsonderwijs

De scholen worden volgens Iris Cornette opnieuw voor blok gezet: “Examens mogen plaatsvinden, maar wie gaat er dan volgende week examen toezicht houden? De maatregelen zijn mossel noch vis, ondoordacht en puur geënt op een politiek dispuut. De. Het creëert ook polarisering in de huiskamer want sommige leerlingen studeren voor hun examens terwijl broer of zus al vakantie aan het vieren is. Hier was maar één oplossing echt aan de orde: de examens laten doorgaan en afstandsonderwijs invoeren voor alle andere leerlingen.”

Iris Cornette hekelt ook de reactie van Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs: “Als hij zegt dat hij ons meer tijd zou willen geven om te schakelen, dan moet ik echt lachen. Nu zouden we het niet kunnen organiseren? Nu hebben we plots twee tot drie dagen nodig? En dat terwijl de vorige maatregelen op een zondagavond (!) werden aangekondigd die nota bene direct moest ingaan. En à propos, wij hebben dat gerealiseerd op een halve dag met ons sterk, veerkrachtig en ondernemend schoolteam! Het wordt tijd dat wij eens als grote mensen behandeld worden en niet als marionetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.