Brugse gastronomieschool Ter Groene Poorte pakt goud en zilver op Fevia Awards

Ter Groene Poorte uit Brugge heeft zijn naam als toonaangevende voedingsschool opnieuw waargemaakt. Op de Food At Work Student Awards van Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie, red.) in Brussel, kaapte het de hoofdprijzen weg met twee vernieuwende vleesproducten: ‘Fibercracker with bacon’ en ‘Chick’n Chill’.

Het team won een cheque van 500 euro, voor de Fibercracker won Ter Groene Poorte behalve de eerste plaats en een cheque van 1.000 euro ook nog de publieksprijs. © WK

De ‘Fibercracker with bacon’ is een vezelrijk aperitiefkoekje met een zacht aroma van spek, werd door de leerlingen van het Specialisatiejaar Assistent Voeding samengesteld uit restvezels en pulp uit de fruitsapindustrie. Ook de toegevoegde ham is een vorm van ‘upcycling’: ze wordt gerecupereerd uit de ‘nevenstromen’ die ontstaan bij het versnijden van gedroogde hammen.

Eigenlijk afval dus, maar het principe van upcycling is juist dat afval niet bestaat. De tweede prijs ging naar leerlingen uit het zesde jaar Slagerijschool die met hun ‘Chick’n Chill’ een allergenenvrije kippenschnitzel ontwikkelden. Als basis daarvoor, werd mager kippenvlees gebruikt waaraan een mix van verschillende groenten als broccoli, spinazie, groene kool, courgette en zeewier werden toegevoegd.

Het team won een cheque van 500 euro, voor de Fibercracker won Ter Groene Poorte behalve de eerste plaats en een cheque van 1.000 euro ook nog de publieksprijs. De specialisatie Assistent Voedingsindustrie wordt volgend schooljaar overigens omgedoopt tot ‘Product- en Procesassistent Voedingsindustrie’.

Leerlingen die de richting volgen, krijgen na de studies een arbeidscontract van minimum zes maanden aangeboden. “Op die manier dichten we als school de kloof met de arbeidsmarkt en spelen we in op de groeiende vraag naar geschoolde arbeidskrachten binnen de voedingsindustrie”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.