Brugse gastgezinnen verwelkomen 100 studenten uit 18 verschillende landen

De internationale vereniging Up With People komt na vele jaren terug naar Brugge. Een 100-tal internationale studenten uit 18 verschillende landen reist met deze vereniging de wereld rond. Op 15 mei stranden ze in Brugge en verblijven ze bij lokale gastgezinnen.

Els Gevaert en Francis Lybaert mochten één van de gasten, Likun Tang, al verwelkomen. © Davy Coghe

De groep Up With People verenigt al meer dan 50 jaar internationale studenten die samen van het ene land naar het andere reizen. Iedere week veranderen ze van bestemming en doen ze er telkens aan vrijwilligerswerk. Daarnaast verzorgen ze een professionele opvoering, die een boodschap van hoop vertolkt en een mix van culturen samenbrengt in één show.

Voor onderdak kunnen de leden altijd rekenen op de gastvrijheid van lokale gezinnen. Op 15 mei komen de uppies zo noemen de leden zichzelf aan in Brugge en logeren ze bij verschillende gastgezinnen. Francis Lybaert (59) is één van de Bruggelingen die vier uppies gedurende een week onderdak zal bieden. Dit doet hij naar eigen zeggen met veel plezier en zorg. “Ik behandel mijn logees alsof het mijn eigen kinderen zijn.”

Jeugdsentiment

Francis kwam in contact met de organisatie via zijn zoon Wouter. “Mijn zoon maakt al enkele jaren deel uit van de technische ploeg van Up With People. Via hem leerde ik meer over de organisatie. Van het ene kwam het ander en uiteindelijk besloot ik om gastgezin te worden voor de organisatie.” Voor Francis voelt het contact met de leden van Up With People vertrouwd aan en ook een beetje als jeugdsentiment. “Ik ken de organisatie al lang, ik herinner mij dat ik twaalf was en een voorstelling van hen heb bijgewoond. Toen vond de show plaats ergens in het Boudewijn Seapark. Dat was echt een leuke beleving!”

“Ik behandel mijn internationale gasten alsof het mijn kinderen zijn”

Francis vangt in totaal vijf gasten op, waarvan momenteel al één iemand bij Francis thuis is gearriveerd. “De dame die instaat voor de communicatie van de volledige organisatie, logeert hier nu al. En op 15 mei komen er nog vier mensen logeren van de technische ploeg.”

Multicultureel

Francis zijn gasten komen vanuit verschillende hoeken van de wereld. “Ik ken de logees nog niet, maar ik weet dat er iemand bij zal zijn uit China, iemand uit Zwitserland en dat er ook twee Amerikanen tussen zitten.” Voor elk van hen voorziet Francis een slaapplaats, ontbijt en avondmaaltijd. “Maar verder verwachten de gasten niks van mij en ik ook niet van hen. Ze hoeven geen verantwoording af te leggen hoor, ze krijgen een eigen sleutel en komen thuis wanneer ze willen. Ik behandel hen alsof het mijn eigen kinderen zijn en vertrouw hen ook volledig.”

Francis werkt voltijds als technicus in het AZ Sint-Lucas in Brugge, maar neemt met veel plezier de zorg voor zijn internationale gasten erbij. “Ik ben al drie keer gastheer geweest tijdens vorige tournees en heb het mij nog nooit beklaagd. Wij zijn een zeer sociaal gezin en kunnen echt genieten van al dat volk over de vloer. Mijn vrouw denkt er net hetzelfde over en bovendien leren wij veel van onze logees: over hun cultuur en de manier waarop ze in het leven staan. Ik hou van de boodschap dat de leden van Up With People overbrengen: iedereen is gelijk, ongeacht culturele achtergrond en iedereen moet elkaar dus helpen.” (LQ)

De show van Up With People vindt dit jaar plaats in de sportzaal van het Sint-Lodewijkscollege op zondagavond 20 mei. Tickets zijn te verkrijgen via www.upwithpeople.org/bruges.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.